fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Domácí burgery s houbami. Jednou se telecím a jednou vege.

Jedeme dál, na houbové vlně. Dnes jsem si pro vás připravila recept na další naše rodinné oblíbené jídlo. Milujeme burgery. Hlavně teda ty domácí, protože ty nám fakt jdou. Ale taky za nimi často a rádi někam vyrážíme. Třeba minulý víkend na Burgerday ve Valašském Meziříčí. Nebo do našich oblíbených restaurací, kde dělají super burgery.

Ale dnes si s námi můžete udělat fakt dobré burgery s houbami. Připravila jsem recept na variantu s masem a bez. A taky recept na domácí burgerové housky. Ty, které vidíte na fotce, jsou koupené, protože jsem nestíhala (ano! I já a často nestíhám).

Na masovou verzi potřebujete

  • 4 burgerové housky (recept na jedny skvělé, domácí – TADY)
  • 4 tenké plátky telecího masa (plec, kýta)
  • 300 g lesních hub
  • 150 ml smetany
  • tymián
  • majonéza
  • creme fraiche
  • špetka chilli
  • čerstvá petržel
  • sůl
  • pepř
  • kousek másla
  • drobné listové saláty – polníček, rukola…
  • trocha olivového oleje

Houby nakrájejte na plátky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a houby na něj vsypejte. Ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Opékejte, na střední teplotu. Když se vám bude zdát, že se houby připalují, přidejte trochu vody. Ale opravdu jen trochu, aby v ní houby neplavaly.

Telecí maso lehce naklepejte. Osolte a opepřete z obou stran. Ugrilujte nebo opečte na pánvi.

Umíchejte si dip. Ideální základ je majonéza a creme fraiche, v poměru 1:1. Tuto směs ochuťte špetkou soli a chilli. Nasekejte do ní čerstvou petrželovou nať.

Do misky dejte drobné listové saláty. Ochuťte olivovým olejem, špetkou soli a špetkou pepře. Promíchejte.

Do měkkých hub nalijte smetanu, promíchejte a zvyšte teplotu. V pánvi by neměla zůstat téměř žádná tekutina.

Je čas zkompletovat burgery. Rozkrojené housky opečte řeznou stranou na pánvi nebo na grilu.

Na spodní část housky dejte dip, maso, salát a nahoru houby. Kdo chce, může přidat  i plátek goudy.

Přiklopte horní částí housky a můžete ještě spojit větší špejlí.

Chcete zkusit verzi bez masa?

Tenhle podzimní burger jsme ozvláštnili svěžím dipem s koriandrem. Zdá se vám, že houby a koriandr nejdou dohromady? Ani náhodou, skvěle se doplňují. Nebojte se kombinovat zdánlivě nezkombinovatelné chuti. Buď to bude průšvih anebo to bude super 🙂

Na vege verzi potřebujete

  • 4 hamburgerové housky (opět doporučuji upéct si domácí – recept je TADY)
  • 350 g lesních hub (mohou být i žampiony) – ideálně větší kusy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián
  • 3 velká rajčata
  • 150 g čedaru
  • 150 g rukoly
  • olivový olej
  • krémové balzamiko

na dip

  • 300 g creme fraiche
  • 2 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
  • šťáva z poloviny limety
  • sůl
  • pepř

Nejprve si namarinujte houby. Nakrájejte je na plátky a pokapejte olivovým olejem. Z obou stran ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Dejte do krabičky s víkem a nechejte v lednici dvě hodiny marinovat.


Rajčata nakrájejte na silnější plátky. Na každý plátek položte kousek čedaru.

Připravte si dip. Creme fraiche smíchejte s nasekaným koriandrem. Dochuťte limetovou šťávou, solí a pepřem.

DSC_0034.jpg (68 KB)

Rukolu omyjte, osušte a dejte do mísy. Dochuťte olivovým olejem, krémovým balzamikem, solí a pepřem.

Teď přišel čas zkompletovat burgery. Rozpalte gril a dejte grilovat plátky žampionů, z obou stran. A také rajčata. Ta pouze z jedné strany, aby byl sýr nahoře. Opečte také rozkrojené burgerové housky.

Na spodní část housky dejte dip, na něj rukolu, houby a rajčata se sýrem. Přiklopte horní částí housky. Můžete ještě spíchnout velkou špejlí.
Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.