Hlavní jídla,  Podzim,  Recepty

Houbová omáčka s vajíčkem a karlovarským knedlíkem

Jak já se vždycky těším na podzim a sbírání hub. Máte to stejně? Miluju chodit po lese, čistit si hlavu a donést si domů snídani, oběd i večeři. Miluju vařit s houbami. Miluju houby jíst. Jedním z top jídel na našem houbovém jídelníčku je houbová omáčka. Vždycky s vajíčkem. Vždycky s knedlíkem.

Houbová omáčka

  • 500 g lesních hub (nejraději mám babky, klouzky, praváky, kozáky, lišky)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • drcený kmín
  • 500 ml Čerstvé smetany z Valašska ke šlehání
  • 150 ml vody

V dostatečně velkém hrnci zahřejte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.

Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Až houby pěkně ztmavnou, zasypejte je moukou, promíchejte a zalijte vodou. Zvolna vařte 15 minut. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody. Poté přidejte smetanu ke šlehání. Vařte dalších 5 minut, na velice mírnou teplotu. 

Nezapomínejte míchat a ochutnávat. Podle chuti můžete doladit solí, pepřem, kmínem.

Podávejte s vařenými vejci a karlovarským knedlíkem. Pokud máte dost hub, můžete jich pár nakrájet na plátky, opéct na trošce sádla, jemně osolit a dozdobit jimi omáčku.

Karlovarský knedlík

  • 150 g toastového chleba
  • 250 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst nasekané petrželky
  • máslo na vymazání fólie

Toastový chléb dejte opéct do toustovače, až pěkně zhnědne. Nakrájejte na malé kostičky.

V míse rozšlehejte vejce s mlékem, přidejte rozpuštěné máslo, špetku soli a muškátového oříšku. Do této směsi přidejte nakrájené pečivo a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte, aby se pečivo namočilo a směs byla rovnoměrně rozprostřená. Nechejte chvíli odležet, aby pečivo nasáklo vlhkost.

Na pracovní plochu rozložte potravinovou fólii a potřete ji máslem, aby se těsto nelepilo. Směs rovnoměrně rozprostřete na fólii a vytvarujte válec. Fólii pevně zabalte a konce zauzlujte, aby se knedlík při vaření nerozbalil.

Připravený válec vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 20-25 minut. Knedlík by měl být pevný, ale ne příliš tuhý.

Po uvaření knedlík vyjměte z vody, nechejte chvíli odpočinout a poté vybalte z fólie. Nakrájejte na plátky a podávejte jako přílohu k houbové omáčce.

Recept vznikl ve spolupráci s Mlékárnou Valašské Meziříčí.