fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Saláty

Čočkový salát s vepřovou panenkou

Luštěniny patří mezi oblíbené suroviny v mé kuchyni. I když teď, když byla Žofi úplně mini, jsem je vynechala, protože kojím. Postupně je však začínám zase jíst. Nejprve to byla červená čočka a čočka beluga, které nenadýmají. Teď už přidám i trochu cizrny a klasickou čočkou. Snad už to projde 🙂

Čočka je vůbec zázrak. Existuje jí několik druhů, každá trochu jiná a dají se společně kombinovat. Jen se každá vaří jinak dlouho, takže doporučuji, třeba při přípravě salátu, uvařit každý druh zvlášť a smíchat až v míse. Ať nemáte jednu čočku rozvařenou a druhou tvrdou.

Čočka sama o sobě je surovina, bohatá na bílkoviny. Proto není nutné ji vždy doplňovat masem. Ale dnes jsem přeci jen kus masa přidala.

Nejrůznější čočkové saláty si zamilujete. Když k nim přidáte bylinky, zeleninu, sýr, olivy… a jiné dobroty, tak vám vznikne pokaždé trochu jiné jídlo. Můžete tak improvizovat a vyrábět si saláty „co dům dal“, teplé i studené. Základem však budou vždycky minimálně dva druhy čočky. U nás doma je oblíbená čočka tradiční – hnědá, ale také francouzská zelená nebo červená.

Z některých druhů čočky uvaříte kaši, jiné vám zůstanou pěkně vcelku. Ty jsou na salát jako dělané.

S jakou čočkou se setkáte v obchodech?

  • čočka jedlá (hnědá) – když dáte pozor, zůstane celkem v celku 🙂 Ale spíš bude mít měkčí konzistenci.
  • čočka zelená – na salát jako dělaná. Pěkně pevná.
  • čočka červená – tahle se vám téměř vždycky rozvaří na kaši. Její výhodou je, že naprosto minimálně nadýmá.
  • čočka žlutá – podobně jako červená.
  • další druhy čočky seženete většinou v obchodech se zdravou výživou
Já mám svou oblíbenou značku luštěnin a to je Menu Gold.

čočka

Na dnešní recept jsme použili čočku „obyčejnou“ hnědou a čočku zelenou francouzskou. Na závěr jsme přidali čočku třetí. Opět obyčejnou hnědou, ale naklíčenou. Ta v salátu velice příjemně křupala.

K salátu jsme si pochutnávali na skvělé vepřové panence v anglické slanině.

Vepřová panenka s hnědým cukrem balená v anglické slanině

  • 1 vepřová panenka (asi 600 – 700 g)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 4 – 6 velkých plátků kvalitní anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 hrnku pikantního ovocného čatní (mango například, jako je v původním receptu)
  • 2 lžíce dijonské nebo hrubozrnné hořčice

Troubu si předehřejte na 180 °C. Z vepřové panenky si ostrým nožem ořízněte blanky, které můžou být na povrchu masa. Maso omyjte a důkladně osušte.

Smíchejte cukr, sůl, papriku a pepř. Naneste na vepřovou panenku, ze všech stran. Takto nakořeněnou panenku důkladně zabalte do plátků anglické slaniny. Aby se slanina neodmotala, tak ji ještě zajistěte párátky.

Ve velké pánvi nebo litinovém hrnci (v tom pak budete panenku péct), rozehřejte olej a panenku ve slaninovém kabátku na něm pěkně ze všech stran opečte. Zvenčí by měla lehce zkaramelizovat, ne se připálit. Bude to trvat asi osm minut.

Smíchejte v misce hořčici a čatní. Touto směsí pořádně potřete opečenou panenku. Zavřete zpět do litinového hrnce a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C, na 10 až 15 minut.

Vyndejte panenku z hrnce. Vytahejte párátka a zabalte ji důkladně do alobalu. Nechejte ještě 15 minut odpočívat. Za tu dobu se panenka ještě „dovaří“ a zabráníte tím tomu, aby z ní vytekla šťáva.

Podávejte teplé nebo studené, nakrájené na plátky.

Čočkový salát

  • 250 g hnědé čočky
  • 250 g francouzské čočky
  • 2 hrnky naklíčené čočky
  • zelená petrželová nať
  • sůl a pepř
  • 1/2 velké sklenice sterilovaných okurků (použili jsme plátkové okurky z Lidlu, mají velice zajímavou chuť)
  • trochu láku z okurek
  • 100 g schwarzwaldské šunky

Obě čočky uvařte doměkka. Sceďte, osolte a nechejte lehce nebo úplně vychladnout. To záleží na tom, jestli chcete salát vlažný nebo studený. Přidejte naklíčenou čočku a promíchejte.

čočkový salát

Plátky šunky opečte na suché pánvi dokřupava a nakrájejte na menší kusy. Okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte do salátu. Nalijte trochu okurkového láku a důkladně promíchejte. Pracujte opatrně, ať si salát zbytečně nerozmačkáte. Zasypejte nasekanou petrželovou natí.

Ještě můžete dochutit solí a pepřem, případně trochou citronové šťávy dokyselte.

Dobrou chuť přeje Elly a Lenka.

V tomto super receptu bylo použito maso a mastné výrobky z mého nejoblíbenějšího obchodu s masem a uzeninami. Krásno.