Hlavní jídla,  Recepty,  Saláty,  Testování

Čočkový salát s kuřecím masem (nebo bez) a vinnou redukcí

Srdcovka. Vína od Vinselekt Michlovský u nás doma pijeme už léta. Když ke mě přišla možnost spolupracovat s tímto skvělým vinařstvím, tak jsem neváhala ani chvilku. Protože vařit, pít, testovat a doporučovat něco, čemu už dlouho věříte, je ideální.

Mám tedy před sebou velkou zásobu bílého i červeného vína a ladím si k němu recepty. Někdy víno použiji i do jídla, jindy ho podávám jen k jídlu. A s vámi se teď budu ráda dělit o výsledky mé práce.

V receptu vždycky najdete doporučení na konkrétní víno, které jsem při vaření použila, spolu s odkazem přímo na Vinselekt Michlovský.

Dnes jsem pro vás připravila jednoduchý čočkový salát, který je výborný klidně jen tak, bez masa. Ale když máte zbytek pečeného nebo grilovaného kuřete, tak salát skvěle doplní.

V dnešním receptu se navíc skvěle doplňují tři perfektní suroviny, které v mé kuchyni aktuálně hodně používám. Kromě vína Michlovský to je nejlepší pepř na světě z Kambodže, který u nás koupíte pod značkou Pepper Field a také prémiový chorvatský olej Chiavalon. Všichni tři mají něco společného. Jde o rodinné firmy s výborným přístupem k plodině, kterou zpracovávají. K vínu, olivám, pepři. A to prostě na výsledku poznáte.

Potřebujete

Vinná redukce

Čočka beluga je fakt úžasná. Mezi čočkami patří k mým nejoblíbenějším. Namočte si ji ideálně den předem. Vodu, ve které jste namáčeli slijte, čočku propláchněte a v čisté vodě uvařte doměkka. Při vaření do hrnce přidejte 1 snítku saturejky. Vařte v neosolené vodě a dávejte pozor, ať se nerozvaří. Tímto postupem se čočka stane pro vaše tělo stravitelnější.

Než se uvaří čočka, připravte si zeleninu do salátu. Mrkev i petržel oloupejte a nakrájejte. Ideálně část na malé kostičky a část na kolečka. Mě se to tak moc líbí, salát vypadá zajímavěji. Šalotku nakrájejte nahrubo, řapíkatý celer na plátky a kostičky.

Ve velké, hluboké pánvi (skvěle poslouží třeba wok) si rozpusťte kousek másla. Na něj dejte společně opékat šalotku, petržel, mrkev i řapíkatý celer. Osolte, ochuťte čerstvě mletým nebo drceným pepřem, prolisovaným česnekem a zbylou saturejkou. Opékejte zprudka, jen dávejte pozor, aby se vám zelenina nepřipálila. Měla by zůstat křupavá, opékáním ztmavne její barva a dostane lehce karamelovou chuť.

Než bude zelenina hotová, bude to trvat 5 až 10 minut. Podle toho jak velké kousky jste krájeli.

K zelenině přidejte uvařenou, okapanou čočku a společně 2 minuty prohřejte. Skvěle chutná, když přidáte ještě najemno nasekanou petrželovou nať nebo libeček.

Salát nechejte v pánvičce, ať nevychladne a připravte si vinnou redukci. Do malého hrnce dejte víno a třtinový cukr. Plotnu zapněte naplno a prudkým varem svařujte tak dlouho, až tekutina v hrnci zhoustne do konzistence sirupu. Míchejte, hlídejte, ať se vám redukce nepřipálí. Sundejte z plotny a dochuťte špetkou soli a pepře.

Do čočky v pánvičce vmíchejte olivový olej a naservírujte na nahřáté talíře. Nahoru dejte plátky grilovaného kuřecího masa a přelijte vinnou redukcí. Ihned podávejte.

Na salátu je výborné, že ho můžete podávat i zastudena.

Podávejte se sklenkou vína Vinselekt Michlovský Laurot.

Dobrou chuť přeje Elly.