fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Čočkový dhal – jídlo bez masa, která vás nadchne

Co jsem těhotná, tak miluji exotickou kuchyni ještě více než kdy dříve. Jakou radost mi udělal manžel, když jsem na narozeniny dostala Nejbarevnější kuchařku své oblíbené Kamu. Hned jsem se do ní začetla a vyzkoušela čočkový dhal, nad kterým jsem slintala už na Kamu Instagramu.

Udělala jsem si nějaké věci podle sebe, doplnila krevetami, ale to vůbec nevadí. Čočkový dhal můžete měnit jak máte chuť. Je v něm třeba výborná kořenová zelenina. Inspiraci najdete u Kamu v kuchařce i na jejím Instagramu.

Strašně moc jsem chtěla k dhalu podávat domácí naan. Nakonec mě tlačil čas, takže jsem využila placky z Lidlu, koriandrové. Výborné. Příště už ale opravdu naan. Domácí.

Potřebujete

  • 500 g červené čočky Menu Gold
  • 1 velkou cibuli
  • kokosový tuk
  • 4 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru 
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garama masala
  • 1 lžička skořice (nebo 1 celá)
  • kdo chce, může použít chilli nebo chilli omáčku sriracha
  • 400 g kokosového mléka (celou plechovku)
  • 400 g loupaných drcených rajčat (také většinou celou plechovku)
  • sůl

k podávání

  • mrkev
  • sůl
  • pepř
  • krevety
  • čerstvý koriandr
  • různé čerstvé klíčky
  • drobné listové saláty
  • limeta

Kus kokosového tuku vložte do velkého hrnce, rozehřejte a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte česnek a zázvor, nasekané najemno. Promíchejte a přisypejte všechno koření, kromě skořice. Opět promíchejte a minutku restujte společně.

Vsypejte propláchnutou čočku a celou plechovku rajčat. Zalijte zhruba 250 ml vody. Ochuťte solí. Přiklopte poklicí a vařte, dokud čočka nezměkne. Bude to trvat velice krátce. Hlídejte, jestli je v hrnci dost tekutiny. Měkkou čočku (která již bude téměř bez tekutiny), zalijte kokosovým mlékem, promíchejte a dochuťte skořicí. Ještě chvíli vařte.

DSC_0375.jpg (148 KB)

Mezitím, co se vaří čočka, připravte si mrkev a krevety.

Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji opékat na kokosový tuk, ochuťte solí a pepřem. Měla by trochu změknout, ale zůstat křupavá. Krevety můžete opéct na tuku po mrkvi, kterou vyndáte bokem na talíř. Jen se solí a pepřem. To jim stačí.

Na talíři dhal doplňte mrkví, krevetami, nasekaným koriandrem, salátem, klíčky a pokapejte limetou. Klidně můžete přidat křupavou cibulku nebo další čerstvou zeleninu. Podávejte bez přílohy, případně s chlebovou plackou nebo klidně s rýží.

Dobrou chuť přeje Elly.