Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Chcete pánev na celý život? Francouzská de Buyer vám splní přání.

Vždycky jsem používala nejvíce teflonové pánve. A byla jsem spokojená. Hlavně s tím, že se mi nic nepřichytávalo a pánve byly rychle umyté. Často vlastně stačí, když teflonovou pánev vytřete papírovou kuchyňskou utěrkou. Není nutné v nich používat moc tuku, většinou nemusíte používat žádný.

Jenže jsem zatoužila po něčem, co za pár let používání nevyhodím. Protože s frekvencí, s jakou se u nás vaří, tak pánvičky z teflonu bohužel moc dlouho nevydrží. Teflonové nádobí by se nemělo zahřívat nasucho, ale vždycky už s olejem nebo jinou tekutinou. Sáhněte vždycky po nádobí od prověřené značky, na eshopu MALL.CZ najdete velký výběr pánviček .

Pro co nejdelší životnost nádobí neumývejte v myčce, používejte dřevěné nádobí, žádné ostré a kovové předměty. Nikdy na mytí nepoužívejte drátěnku a když se vám v nádobí začne jídlo připalovat nebo se objeví oděrky, kupte si nové.

No a právě tohle jsem si všechno chtěla ušetřit a koupit si pánev na mnoho let, klidně napořád. Začala jsem procházet recenze, články, zkušenosti. A rozhodla jsem se pro pánev ocelovou a to konkrétně od francouzské značky de Buyer. Tahle rodinná firma byla založena v roce 1830 a vyrábí špičkové potřeby pro gastronomii. A jak je to ještě francouzské, tak to mě mají na udičce raz dva 🙂 Kdo mě tady chvíli sleduje, tak ví, že pro všechno francouzské mám slabost… V nabídce mají také úžasné měděné nádobí, ale na to si budu muset trochu našetřit 🙂

Už pár let toužím po pořádné wok pánvi. A tak jsem začala hledat. Fakt velký wok od značky de Buyer.

Série Mineral B Element mají povrch upravený včelím voskem.  Ten chrání pánev před zoxidováním a zvyšuje přirozené nepřilnavé schopnosti. Při výběru mě navíc nadchlo, že s používáním se nepřilnavost neztrácí, ale naopak zlepšuje. Další bod navíc. Pánev se navíc dá použít i do trouby, na 200 °C.

Nemusím asi psát, že tahle pánev se také nemyje v myčce na nádobí. Vtipné je, že ten můj wok je tak velký, že se do myčky ani nevejde.

Jak na péči o pánev de Buyer

  • pánev vybalte z originálního obalu a omyjte houbičkou pod horkou tekoucí vodou, odstraňte vosk z vnější strany pánve, aby se neznečistila varná deska, následně pánev vysušte.
  • zapněte plotýnku na maximální výkon (u indukce použijte nižší teplotu) a položte na ni pánev. Do pánve nalijte cca 1–2 mm oleje a nechte zahřívat dokud nezačne olej kouřit = vypálení je hotové (během vypalování pánví otáčejte, aby se olej dostal i na vnitřní boky, pánev začne na dně místy tmavnout).
  • nechce pánvičku zchladnout a zbytek oleje vytřete ubrouskem či hadříkem, neomývejte, aby zůstal ochranný film a zabránilo se vzniku rzi, pánev je připravena k použití.
  • skladujte na suchém místě, nezapomínejte mít vždy naolejovaný celý povrch pánve.
  • mycí prostředky používejte jen výjimečně a NIKDY nedávejte pánev do myčky !!!

Může se vám stát, že občas vyskočí nějaký rezavý flíček. Nevadí, vyčistěte pánev hrubou stranou houbičky a celý povrch potřete olejem. To mimo jiné dělejte po každém použití a umytí pánve.

Nelekejte se. Pánev po čase získá svou osobitou barvu, povrch ztmavne, jeho barva nebude jednolitá, ale spíš lehce flekatá. Tohle je přirozená vlastnost ocelových pánví a hraje ve váš prospěch. Pánev bude ještě více nepřilnavá.

Miluju ji! Vybrat si značku de Buyer byla skvělá volba a já už pokukuju po klasické pánvi, abych rozšířila svou francouzskou sbírku.

A na závěr vám sem dám úplně první recept, který jsem v pánvi připravila.

Nudle s masem a mexickým kořením

Mexická směs je pikantní směs koření od značky Avokádo. Obsahuje sladkou papriku, chilli, sušená rajčata, česnek, cibuli, oregáno, kmín a další výborné koření. Hodí se třeba na vepřové maso, ale skvělá bude také na kuře, hovězí maso a také na bezmasá jídla.

Počítejte s tím, že koření obsahuje sůl, takže před dalším solením jídlo ochutnejte. Celkově pokrm, díky pikantní chuti, nebude potřebovat tolik soli. A to je samozřejmě výhoda.

Potřebujete

  • 600 g vepřové panenky
  • 1 sáček koření Avokádo Mexická směs 
  • 500 g mexické zeleninové směsi – fazole, fazolové lusky, kukuřice, paprika… (kupuji tu z Lidlu)
  • 2 velké červené cibule
  • 2 chorizo klobásy
  • slunečnicový olej
  • jako příloha – rýže, pečivo, nudle…

Vepřovou panenku nakrájejte na plátky a přes noc naložte do směsi oleje a koření Mexická směs. Na naložení použijte 3 lžíce oleje a polovinu sáčku s kořením.

Použijte velkou pánev, ideálně wok, a rozehřejte v ní olej a dejte opékat maso, které jste po naložení vyndali z lednice půl hodiny předem, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Plátky masa opečte z obou stran a dejte stranou. Do výpeku dejte opékat nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne tmavnout, vsypejte na ni sáček mražené zeleniny. Pokud máte čas a chuť, připravte si zeleninu čerstvou. Ideální je mix kukuřice, fazolí, fazolových lusků, několika barev paprik.

Do pánve vsypejte zbytek koření, promíchejte a společně pár minut opékejte. Vraťte do pánve maso a na kolečka nakrájené chorizo. Podlijte trochou vody, pokud máte po ruce vývar, tak vývarem. Stačí asi dvě deci. Ochutnejte a až teď, podle chuti, osolte.

Podávejte s libovolnou přílohou. My jsme si vybrali asijské nudle 🙂 Skvělá bude samozřejmě i rýže, pita chleba, nebo jen krajíc žitného chleba.

Dobrou chuť přeje Elly.

Článek vznikl ve spolupráci s eshopem mall.cz.

Mall slevový kupon • slevy a akce platí dnes! ✌ Kuponka.cz