fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Trhané uzené maso s fazolemi a rajčaty

Jak to máte s uzeným masem. My ho máme doma moc rádi, ale přiznám se, že zas tak často ho nekupujeme. Většinou z něj zapeču šunkofleky. To je taková klasika, kterou má snad každý rád. Uvařené uzené maso je výborné úplně obyčejně s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem, okurkou a křenem. Anebo si s ním někdy pohraju a stvořím recept jako je ten dnešní.

Jaké uzené maso na dnešní recept použijete, záleží na vás. Někdo si rád koupí uzenou krkovičku bez kosti, jiný se raději obírá se žebry nebo uvaří uzenou křížovou kost. Vybírejte raději u řezníka, kterého dobře znáte a víte, že má uzené maso opravdu kvalitní. Polévku máme v tomto případě jasnou. Uzená s kousky masa a kroupami nebo bramborem. Já dávám přednost křížové kosti. Je na ní hodně masa a maso mi přijde pěkně šťavnaté, nevysušené.

Dnešní recept skvěle chutná, ale přitom jeho příprava opět nezabere moc času a nepotřebujete hromadu nedostupných surovin…

Potřebujete

  • 500 g vařeného uzeného masa, už obraného, bez kostí (ideální je křížová kost nebo žebra)
  • 250 g bílých fazolí (váha v suchém stavu)
  • 1 plechovka cherry rajčat, loupaných (menší nebo větší, to je na vás)
  • sůl podle chuti
  • pepř černý – čerstvě mletý
  • 1 cibule
  • tymián
  • trocha slunečnicového oleje
  • pro pikantní chuť – trocha chilli papriček nebo maďarská papriková pasta

Fazole den předem namočte. Druhý den slijte vodu, opláchněte a dejte vařit. Vařte doměkka, nakonec osolte, ještě pár minut povařte. Sceďte, propláchněte studenou vodou a nechejte stranou, dokud se neuvaří uzené maso.

To dejte vařit zároveň s fazolemi a vařte doměkka. Jak dlouho to bude trvat, záleží na tom, jaké maso jste zvolili. Měkké maso oberte od kostí, vývar použijte jako polévku.

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm dozlatova cibulku, nakrájenou na malé kousky. Přidejte rajčata z plechovky, ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Společně pět minut povařte. Přidejte prohřát fazole. Nakonec smíchejte s kousky uzeného masa. Dochuťte pálivou složkou, kterou jste si zvolili.

Ihned podávejte, ideálně s čerstvým chlebem nebo jen tak.

Dobrou chuť přeje Elly.