fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Zaměstnaná matka: Rychlé letní těstoviny s lososem

Celá rodina milujeme Itálii. Tedy všichni kromě Žof. Ta tam ještě nebyla, a protože je zatím mini, tak těžko říct, co si o Itálii myslí. Ale těstoviny má ráda už teď. Musí, nic jiného jí nezbývá, protože my jsme těstovinová rodina. Do Itálie jezdíme moc rádi a vždycky když tam jsme, dovezeme si zásobu těstovin na delší období. Kupujeme většinou těstoviny značky Barilla, které sice koupíte i u nás, ale za úplně jiné peníze. Z Itálie si je většinou vozíme zhruba za 90 centů. Nakupujeme i jiné značky těstovin, třeba od lokálních výrobců. Zkoušíme a zatím jsme se ještě nespálili.

Uvařit si oběd z těstovin vždycky znamená ušetřit čas. A to se u zaměstnané matky s desetiměsíčním miminem a dvěma puberťáky počítá.

K těstovinám často stačí přidat pár kvalitních surovin a máte výborné jídlo. Důkazem toho jsou oblíbené aglio olio, těstoviny s česnekem, olivovým olejem a kdo chci, tak i s feferonkami. Šup šup, jídlo na stole za deset minut. A můžete jít na pláž. Nebo na zahradu. Nebo zpět do práce. Podle toho, kde si těstoviny dopřáváte.

Dnešní těstoviny nejsou o moc složitější. Použila jsem na ně lososa gorbuša, když budete mít lososa obecného nebo pstruha lososovitého, chuť bude podobná. Co s kůží? To záleží na vaší chuti a vkusu. Já ji nechávám, protože část naší rodiny kůži z ryby jí a část ne. Ten kdo ji nejí, může si ji lehce sloupnout na talíři.
Po vydání článku vám sem přidám ještě pár postřehů a poznámek. Už podruhé jsem narazila na upozornění, že Italové si na těstoviny s mořskými plody nebo rybou nikdy nedávají parmezán. My ho tam máme rádi a určitě se nepovažuji za bezchybnou znalkyni italské kuchyně, ale stejně mi to vrtalo hlavou. Poprosila jsem proto o vysvětlení Marcelu, která v Itálii žije již 12 let. 
Pokud máš ryby a mořské plody s těstovinami a rýží , tak parmezán se opravdu nedává. Tady v restauracích, když chtějí cizinci přinést parmezán k těstovinám s mořskými plody nebo rizotu s mořskými plody, tak se tomu Italové smějí. Já osobně, když dělám těstoviny s rybou nebo mořskými plody, tak na parmezán chuť nemám. Ale to bude tím, že za 12 let tady jsem na to tak zvykla.
Ještě taková malá poznámka. Ital si na těstoviny si dává parmezán úplně jemně nastrouhaný. Aby se pěkně rozpustil. Nikdy ne hobliny, a nikde jsem to ještě v Itálii neviděla.
Takže velké ponaučení pro milovníky italské kuchyně. Zase víme něco více. Marcele moc děkuji!!!

Potřebujete

  • 400 g těstovin
  • 400 g filet z lososa nebo pstruha lososovitého
  • sůl
  • pepř
  • 2 šalotky
  • 250 g cherry rajčat
  • hrst nasekané petrželové nati
  • olivový olej
  • parmezán na posypání

pstruh.jpg (155 KB)

Do vroucí osolené vody si dejte vařit těstoviny. Kolik soli? Líbí se mi italská poučka, že voda na těstoviny má být slaná jako moře. Takže solím celkem hodně, ale těstoviny nejsou přesolené.

Ve velké pánvi zahřejte trochu olivového oleje a opečte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Jen velice lehce, ne dozlatova. Přidejte rozpůlená cherry rajčata. Promíchejte a vložte kousky ryby.

Ochuťte solí a pepřem. Protože máte rybu nakrájenou na kousky, stačí vám opékat pouhých pár minut, ať není ryba vysušená.

Z těstovin si odeberte hrnek vody, ve které se vařily. Sceďte těstoviny a přidejte je do pánve s rybou. Promíchejte a dolijte trochu vody z těstovin, aby se vytvořila omáčka. Máte rádi těstoviny se smetanou? Vůbec se nebojte přidat deci smetany. Jídlu to rozhodně neuškodí. Ale omáčka vznikne i bez smetany, díky použití vody se škrobem, ve které se vařily těstoviny.

Promíchejte, minutku povařte a stáhněte z plotny. Vsypejte petrželku a podávejte posypané parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.