fbpx
Dezerty,  Jaro,  Pečivo,  Recepty,  Sezóna

Velikonoční klasika: Voňavý mazanec

DSC_1436

K Velikonocům patří mazanec stejně, jako k Vánocům vánočka. Pečete si domácí?

My totiž máme super recept! Používám ho už několik let. Vyzkoušela jsem i jiné, ale zase jsem se pěkně pokorně vrátila ke svému osvědčenému. Je totiž naprosto skvělý. Stejný mě čeká i letos. Nejspíš si ho zase nacvičím (asi už teď o víkendu) a zmizí stejně rychle, jako každý rok. Prostě, některé věci se nemění…

Potřebujeme

  • 750 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150 g cukru krupice + 1 lžíce cukru moučka do kvásku
  • 125 g rozpuštěné a vychladlé Hery máslová příchuť (1/2 kostky)
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 1 kostky droždí (cca 40 g)
  • špetka soli
  • hrozinky namočené v rumu a mandle podle chuti
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce na potření a plátky mandlí na posypání

DSC_1417

Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.

Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěnou a vychlazenou Heru, vyklepněte vejce, vsypejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu.

Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby.

Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Řiďte se vlastní troubou a mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem.

Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.

PS: Když se tak dívám na fotku z roku 2014, nevíte náhodou kde mám tu zelenou vázu? Letos by se mi fakt hodila 😀

Dobrou chuť přeje Elly.

DSC_1433