Jaro,  Ostatní,  Recepty,  Sezóna

Tradiční velikonoční nádivka s medvědím česnekem

O víkendu jsou tady Velikonoce a s nimi i spousta typicky velikonočních pokrmů, které u nás doma každoročně nesmí chybět. Patří mezi ně mimo jiné i nádivka. Tu nedělám snad žádný rok stejnou. Nebaví mě to 🙂 Nádivka mi přijde recept vhodný na experimenty a ráda si hraji s tím, co do ní dám.

Nechápu proč se nádivce říká nádivka, když se vlastně nikam nenadívá a je to vlastně slaný koláč na plech. Někde se používá název “velikonoční hlavička”. A to proto, že dříve se připravovala z masa, které se obralo z vařené telecí hlavy. Dobrý nápad, když na nějakou telecí hlavu narazíte 😉

Nádivku můžete péct na plechu a bude potom nižší (tak to mám ráda já) nebo v menší a vyšší nádobě. To záleží na vás. Klidně i v kulaté formě.

Do velikonoční nádivky určitě patří vejce, uzené maso a „něco zeleného“. Čím více zeleného, tím lépe. Použijte, stejně jako já, typicky jarní bylinky, z louky. Mladé kopřivy a medvědí česnek. Dokonalost!

DSC_2544

Potřebujeme

  • 5 vajec
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g másla
  • sůl
  • černý pepř
  • 3 bílé francouzské bagety (z Lidlu)
  • 400 g uzené vepřové kýty nebo jiného uzeného masa (může být i kuře)
  • 250 g zeleného hrášku – třeba mraženého
  • 1 červená cibule
  • 200 g kopřiv a medvědího česneku
  • 1 stroužek česneku
Pečivo použijte staré aspoň dva dny. Nakrájejte bagetu na malé kostičky. Maso nakrájejte také na malé kostičky.
DSC_2514
Kousky bagety osmahněte do křupava na kousku másla. Dejte stranou.
DSC_2521

Oddělte žloutky a bílky. Do žloutků přimíchejte rozpuštěné máslo a smetanu, dochuťte solí a pepřem.

DSC_2525
Na másle osmahněte najemno nakrájenou cibulku, ke které dejte hrášek, dochuťte solí a česnekem. Chvíli opékejte (asi pět minut) a nechejte vychladnout.
DSC_2520

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypejte křupavé kostičky pečiva.

DSC_2527

Promíchejte. Přidejte maso nakrájené na kostičky, vychladlý hrášek a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem.

DSC_2529

Přidejte také nasekaný medvědí česnek a mladé kopřivy.

DSC_2530

Promíchejte. Úplně nakonec jemně vmíchejte sníh a přesuňte do zapékací mísy vymazané máslem.

DSC_2532

Pečte na 180 °C, asi půl hodiny až 40 minut.

DSC_2537

Dobrou chuť přeje Elly.

Pečete o Velikonocích nádivku? Jaký je váš oblíbený recept?