Cestování

Toskánská expedice 2013 – část třetí

Tak po krátké přestávce jsem tu s pokračováním našeho toskánského putování.

Itlie - Tosknsko 522

 Třetí den jsme vyrazili na jih kde jsme jen malý kousek od přístavu Piombino a krásného ostrova Elba našli v obci Campiglia Marittima archeologický park San Silvestro.
Území kopců Campigliesi je bohatá na ložiska nerostných surovin, zejména mědi a olova, stříbra součástí parku je tedy i expozice minerálů a prohlídka dolů s ukázkami toho jak se v průběhu času měnili hornické dovednosti a pomůcky.
IMG_9852
V pokladně si můžete zaplatit různé okruhy, my se pustili do toho nejrozsáhlejšího , společně s dětmi jsme tedy absolvovali nic zlého netuše také prohlídku dolů v italštině.

Vůbec nám to ale nevadilo, nějakou část výkladu jsme pochytili z magnetofonu s anglickým překladem a zbytek si tak nějak domysleli. Nádherné žíly nerostů ve skalách totiž mluvily samy za sebe.
IMG_9844
Jakmile vyjdete z chladného dolu na zářivé sluníčko vydáte se na putování malý kousek vzhůru na “železniční” zastávku.

Vláček vás proveze dalšími doly pod vrchol hory, na které na vás v dáli čeká středověká opevněná vesnice Rocca San Silvestro postavená kolem desátého století.
Těsně pod vrcholem nás uchvátila vyhlídka na moře skrz údolí dei Lanzi .
IMG_9951
Konečně nahoře
IMG_9979
Ve vesnici najdete mimo jiné třeba jeden z nejstarších drtičů na olivy. Je tu popsán výrobní cyklus oleje z pozdně středověké vesnice

Samotný mlýn je umístěný přímo pod kostelem a panským obydlím. Je důkazem toho jak byl olej cenným aktivem, které se používal nejen jako potravina a jako palivo pro lampy, ale byl zásadní pro výdělek obce.
IMG_0004
Dolů nás zase dovezl vláček.
IMG_9901
Protože jsme nepočítali s tak dlouho prohlídkou a náročnou trasou (” to mám jako FAKT jít těch 5 km nahoru po šutrech v žabkách??? ” ) rozhodli jsme se využít k občerstvení “bufet” hned u parkoviště do parku. Čekali jsme nějaké párky v rohlíku, maximálně pizzu.

Ale opět (jako už tolikrát) v Itálii i tato restaurace v nějaké rekonstruované stodole či co to bylo nás velmi překvapila.
Skvělý výběr panini z těch nejlepších a čerstvých surovin a (jak jinak) výborná káva !
67662_10200977285411543_636960666_n
970309_10200977284851529_1212210810_n
Další den na nás čekal výlet do vytoužené vesnice San Gimignano pruslulé svými 15 věžemi
IMG_0087
Ti z nás , kterým se nedělá zle ve výškách vyrazili po mnoha schodech na věž staré radnice – Palazzo comunale – dvoupatrový dvoukřídlý palác, postavený v roce 1323 pro městskou radu. Palác má ze strážních důvodů nejvyšší věž Torre Grossa ve městě. Postavit vyšší věž bylo zdejším obyvatelům zakázáno.
Ze shora je opravdu nádherný výhled
IMG_0111
Zbytek osádky (včetně mě) čekal dole na Piazza della Cisterna – hlavním náměstí s kamennou kašnou kryjící cisternu, ve středověku jedinou městskou zásobárnu pitné vody. A HLAVNĚ na tomto náměstí je také zlatý hřeb tohoto výletu!
IMG_0139
Proslulá zmrzlinárna Gelateria di Piazza , kde mistr zmrzlinář – Sergio Dondoli dělá tu nejlepší zmrzlinu na světě! A to je nepopiratelný fakt. Je totiž vítězem posledních dvou World Ice Cream mistrovství !
1146551_10200977111567197_1162095862_n
Všechny jeho zmrzliny jsou výsledkem pečlivě vybraných, vysoce kvalitních surovin. Především využívá typické regionální produkty

Díky svým zkušenostem a sklonu k experimentování se vytvořil originální a neobvyklé chutě
Jeho dílem jsou například:
Crema di Santa Fina ® -krém se šafránem a piniovými oříšky
Champelmo ® – sorbet z růžového grapefruitu a šumivého vína
Dolceamaro ® – krém s aromatickými bylinkami
Můžete si vybrat velikost kornoutu či misky a do ní vám naberou tolik druhů co se vejde 🙂
A protože nás bylo 14 tak jsme těch druhů ochutnali skutečně hodně. Už si ani na všechny nevzpomenu .
Vybavuje se mi jen právě champelmo, mátový sorbet, úžasná malinová s rozmarýnem, čokoládová z místní čokolády Amedei
IMG_0133

Po zpáteční cestě jsme se zastavili na oběd kousek od nádherného městěčka Voltera.

1000243_10200977135767802_2004636372_n

543798_10200977135927806_1872655588_n

V malé restauraci hned u cesty jsme začali jako obvykle předkrmy – crostini s různými druhy pomazánek ( z kuřecích jater, lanýžového másla, pečených paprik, černých oliv, hříbků)

969804_10200977127087585_127829371_n

971588_10200977130287665_237619988_n

Neodolali jsme místní specialitě – ragů z divočáka

531822_10200977130007658_102980414_n

Zuzanka spořádala pizzu s pikantním salámem ( objednané i přes údiv servírky a ubezpečení že to je molto piccante ) větší než ona sama

603368_10200977133087735_525677706_n

Úžasné byli ravioli plněné riccotou a špenátem s lanýžovou omáčkou

64324_10200977134007758_1579471473_n

Špenátové gnochi s opečenými vlašskými ořechy

1016958_10200977132967732_1692764304_n

Tagliategle s hříbky a plátky lanýžů

577182_10200977134047759_1586033302_n

Králík na olivách

524042_10200977127327591_181061580_n

Další typicky toskánská příloha – bílé fazole ve skvělém olivovém oleji

1002365_10200977131967707_264665962_n

Jídlo putovalo (jako vždy) okolo stolu, takže všichni jsme ochutnali všechno 🙂

IMG_0160

Den jsme zakončili tak jako téměř každý – na pláži

Podařilo se nám náhodně objevit nádhernou pláž s téměř bílým pískem a nádhernou barvou moře a když si milé dámy přimyslíte ty krásné kajtaře Rozpačitý

IMG_0290

…. a západ slunce nad mořem! Jak lépe zakončit den 🙂

1565626

 

Těšte se na další pokračování… úplně na konci putování na nás totiž čeká zlatý hřeb celé dovolené 🙂
Krásné podzimní dny Lenka