fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Pečený králík s máslovou zeleninou a špeclemi

Zase jedna jednoduchost z naší kuchyně. Králíka pečeného pouze se solí, česnekem a pepřem dokonale doplní jemná máslová zelenina. Špecle jsme si jako přílohu zvolili proto, že je máme rádi. Můžete je vyměnit za dobré brambory, bramborovou kaši nebo třeba kroupy.

Potřebujete

  • 1 celého králíka
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • kus másla

na přílohu

  • 200 g mražené zeleniny Bonduelle hrášek s mrkví (nebo klidně jiné, já mám ráda tuhle)
  • 150 g mražené kukuřice
  • 100 g mražených fazolových lusků
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 velká cibule
  • 100 g másla
  • hotové špecle, jako příloha

Králíka dobře omyjte a důkladně osušte. Ze všech stran, i zevnitř, osolte a opepřete, potřete prolisovaným česnekem. Množství volte jak podle síly česneku, který máte doma, tak podle vaší chuti.

Dejte do pekáče a podlijte asi 1,5 dcl vody. Na králíka dejte pár kousků másla. Přiklopte víkem. Ideální je, když použijete kameninový, nebo litinový pekáč. Já mám litinový z Ikei, už roky a velká spokojenost.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C. Jak dlouho? To záleží, jak velikého králíka máte. Deset minut po vložení pekáče do trouby stáhněte teplotu na 150 °C. Pečte dlouho, doměkka. Po hodině a půl maso zkontrolujte.

Králíka otočte na druhou stranu, podle potřeby můžete přidat trochu vody. Pečte další hodinu až dvě, podle velikosti králíka. Pokud spěcháte, můžete maso péct na 180 °C místo 150 °C. Potom dobu pečení zkrátíte. Až je maso měkké, sundejte víko, zvyšte teplotu na 200°C a dopečte chvíli králíkovi kůrku.

Mezitím co se králík peče, připravte zeleninu. Bude to celkem rychlovka.

Mraženou zeleninu vyndejte z mrazáku ven a nechejte povolit. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte kousek másla, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte všechnu mraženou zeleninu. Opékejte asi deset minut na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem, můžete přidat i čerstvé bylinky. Nakonec přidejte i čerstvý špenát a prohřejte ještě pět minut. Do horké zeleniny vmíchejte máslo.

Na suché pánvičce prohřejte špecle. Můžete opéct lehce dokřupava.

Podávejte spolu s králíkem, zeleninou, přelité výpekem z masa.

Dobrou chuť přeje Elly.