fbpx
Dezerty,  Léto,  Podzim,  Recepty,  Sezóna

Švestkový hrnkový koláč

Voní máslovou drobenkou a šťavnatými švestkami. Neodoláte.

DSC_1503

S dnešním koláčem k nám domů přišla moje šikovná sestra. Použila švestky, kterých mají naši rodiče na zahradě zrovna přebytek. Letos se prý nebude pálit, slivovice máme velkou zásobu. Tak pečeme koláče.

Hrnkové recepty jsou všeobecně oblíbené. Ušpiníte jen jeden hrníček, nemusíte vážit, všechno je za pár minut na plechu.

DSC_1500

Koláč je hezky vláčný a vlhký, což má většina z nás určitě ráda. Suché koláče nebrat, nepéct, nejíst. Hned jsem recept vyzkoušela – také se švestkami. Ale vy do něj klidně dejte třeba ostružiny, meruňky, jablka, hrušky. Co vás jen napadne.

Suroviny

Drobenka

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky

Na těsto přidat

  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce podle chuti a sezony
  • olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Postup

Připravte si pekáč, který vymažete tukem a vysypete polohrubou nebo hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.

Ve větší míse smíchejte máslo, cukr a moukou. Z těchto tří surovin vznikne sypká drobenka. Jeden hrnek této drobenky si dejte stranou.

DSC_1428

Do zbytku drobenky nejprve vmíchejte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přidejte vejce, mléko a pořádně promíchejte. Míchejte tak dlouho, až je těsto hladké.

DSC_1431

Těsto vylijte do připraveného pekáče.

DSC_1433

Nahoru naskládejte připravené ovoce, jedno vedle druhého, čím více, tím lépe.

DSC_1434

Zasypejte drobenkou.

DSC_1438

Dejte péct do předehřáté trouby a pečte 20 – 30 minut. Povrch hotového koláče bude krásně zlatavý.

Nechejte vychladnout.

DSC_1499

Dobrou chuť přeje Jules.