Dezerty,  Recepty

Šnečkové jahodové koláčky – jarní dezert

sneckovejahodovekolacky

Přesně tak je nazvala moje dcera. Po vyndání z košíčku vypadal ten její skutečně jako šnečí ulita.

Jinak ale se šneky nemají pranic společného 🙂 Jsou skvěle měkoučké a voňavé. V puse se vám lehce rozpustí cukr, který na okrajích zkaramelizoval se šťávou z jahod. Dá se ale použít i jiné ovoce, broskve, švestky… prostě dle sezony.

Potřebujeme

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička instantního droždí
  • 2 žloutky
  • 100 g Hery  máslová příchuť
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce zakysané smetany

Na náplň

  • 100 g změklé Hery máslová příchuť
  • vanilkový cukr
  • lžíce medu
  • asi hrnek cukru krupice
  • jahody (jakékoli sezóní ovoce)

Klasicky zpracujeme kynuté těsto. Po vykynutí rozválíme na obdélník, který potřeme náplní (smícháme spolu Heru, cukry a med) a poklademe nakrájenýma jahodama.

Svineme jako závin a nakrájíme na kolečka. Tato dávka mi vyšla na formu na 12 mufinů a ještě na 6 dalších kousků, které jsem pekla na plechu.

Formu vymažeme nebo vyložíme papírovými košíčky. Mě zbylo ještě hodně náplně (udělala jsem jí víc než uvádím v návodu) tak jsem ji ještě rozdělila do každé mističky.

Upečeme v troubě dozlatova. Doporučuju vložit do trouby ještě plech. Šťáva z jahod může začít vytékat a pak se nepříjemně připaluje v troubě.

Dobrou chuť přeje Lenka.