fbpx
Jedlé dárky,  Nápoj,  Oslavy,  Recepty

Sirup na svařené víno podle Flo

DSC_8696

Moje kamarádka Florentýna umí ten nejlepší sirup do svařáku na světě!

Od té doby, co ho zveřejnila na svém webu Kuchařka pro dceru, se ho nemůžeme nabažit 🙂 Už vlastně nedělám svařák jinak 🙂 A protože se mě hodně lidí ptá na recept, tady je. Jani díky!

DSC_8738

Potřebujeme

  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • 25 g badyánu
  • 20 g hřebíčku
  • 30 g skořice (celé)
  • 10 g nové koření
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče

DSC_8699

Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.

DSC_8716

Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.

DSC_8757

Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.

Já jsem použité koření využila ještě jednou. Jako vylepšení zázvorového likéru. Doporučuji všem!

zazvorovyliker

Elly.