Hlavní jídla,  Podzim,  Recepty,  Sezóna

Pečená dýně se slaninou, ořechy a smetanovým jogurtem

Když přijde podzim, tak mám nutkavou potřebu vařit a péct jídla s barvou podzimu. Která zahřejí nejen zevnitř, ale také naoko. Možná proto všichni tak milujeme dýně. Já jsem se zkombinovala s křupavým špekem, oříšky a jemným smetanovým jogurtem.

Pojďte je ochutnat se mnou. Za mě je tohle jídlo prostě podzimní dokonalost.

Potřebujete

  • 1 běžně velká dýně hokaido
  • 150 g slaniny nebo špeku (použila jsem Valašský špek)
  • Olivový olej
  • 2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • Podle chuti černý pepř, čerstvě mletý

Na dokončení

  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 hrsti polníčku
  • 2 balení bílého Smetanového jogurtu z Valašska
  • Špetka soli
  • Olivový olej

Dýni hokaido rozkrojte na polovinu, velkou lžící vyberte měkkou dužinu se semínky, odkrojte stopku a nakrájejte na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm. Dýně hokaido se nemusí loupat. Slaninu nakrájejte na kostičky 1 x 1 cm.

Do velké mísy nalijte přibližně 20 ml olivového oleje. Ochuťte ho solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vsypejte kostičky dýně. Důkladně promíchejte, aby se dýně obalila ochuceným olejem.

Vysypejte na plech, ideálně ještě vyložený pečícím papírem, a rovnoměrně rozprostřete. Zasypejte kostičkami slaniny.

Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 10 minut, promíchejte a ještě dopečte dalších 10 minut. Dýně se opeče dozlatova a krásně zkaramelizuje.

Bílý jogurt ochuťte špetkou soli. Kdo chce, může přidat ještě 1 prolisovaný stroužek česneku.

Opečenou dýni podávejte horkou, na talíři doplňte nasekanými vlašskými ořechy, polníčkem a hlavně jogurtem, který jí dodá příjemnou svěžest. Můžete ještě lehce zakápnout olivovým olejem.

Recept vznikl ve spolupráci s Mlékárnou Valašské Meziříčí.