fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Dýňové lasagne – maso, dýně a hromada sýra

Jakože, nejsou to úplně lasagne. Nejsou tam pláty těstovin, není tam ani rajčatová passata. Ale má to vrstvy (není to cibule). Místo těstovin jsou plátky dýně, maso jsem připravila ve smetanové alá bešamelové omáčce. O jeden krok méně. Jídlo bylo výborné!!!

  • 1 dýně hokkaido (ze zahrádky, juchůůů)
  • 800 g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
  • 2 šalotky
  • olivový olej (použila jsem Verde od Olivum – na všechny produkty v tomto eshopu sleva 10% s kódem OLIVOVA-ELLY)
  • sůl, pepř a čerstvý tymián
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • 250 g mozzarelly
  • 2 hrsti lískooříškových kostek (koupíte na zdraveorechy.cz)

Oloupejte šalotku a nakrájejte ji na půlkolečka. Opékejte v pánvi, na zahřátém olivovém oleji. Nemusíte se bát, kvalitnímu oliváči tepelná úprava nevadí. Až bude šalotka zlátnout, přidejte mleté maso. Ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Přidejte prolisovaný česnek. Promíchejte a opékejte, dokud maso nezmění barvu. Zasypejte hladkou moukou, promíchejte a zalijte mlékem. Takto jsme jednoduše přeskočili krok s přípravou bešamelu. Ten bude rovnou „omáčkou“ s masem. Provařte 15 minut. Ochutnejte a dolaďte podle své chuti.

Dýňi hokkaido nemusíte loupat, jí se i slupka. Nakrájejte dýni na tenké plátky.

Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Na dno naskládejte dýňové plátky. Na ně dejte vrstvu mletého masa s bešamelovou omáčkou. Zase vrstvu dýňových plátků. A zbytek masa s omáčkou.

Uhlaďte povrch a zasypejte natrhanou mozzarellou. Na sýr dejte nastrouhaný kus dýně a ještě dochuťte tymiánem.

Přidejte lískooříškové kostky.

Zapékejte v troubě vyhřáté na 170 – 180 °C, přibližně 45 minut.

Všechny úžasné pomůcky – prkýnko, nože, lis na česnek a hlavně praktické struhadlo máme od značky Fiskars, pro kterou vznikl tento recept.