fbpx
Hlavní jídla,  Ostatní,  Recepty

Ovesné placičky s jogurtem a bylinkami

Tyhle placičky jsem poprvé připravovala na jaře, když jsem měla za barákem lán medvědího česneku. Pesta mám zásobu ještě z loňska, takže letos jsem čerstvé listy využívala utržené rovnou z lesa. Placičky jsou tak božské, že by byla škoda dělat je jen na jaře. Takže po zbytek roku do nich dejte buď medvědí pesto nebo libovolné bylinky – třeba i listy lichořeřišnice, trochu kopřiv, petrželku, pažitku, jarní cibulku. Cokoliv co voní a dobře chutná. A je to zelené.

  • 350 g bílého jogurtu z Valašska
  • 200 g bílé nebo celozrnné špaldové mouky
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 4 hrsti nasekaného medvědího česneku (nebo pažitky, nebo…však to máte výše)

Dip

  • bílý jogurt z Valašska
  • sůl podle chuti
  • najemno nasekaný medvědí česnek

Vajíčka rozklepněte a rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s jogurtem a vodou. Zvlášť v misce smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva. Potom obě tyto složky – sypkou a tekutou, smíchejte dohromady.
Úplně nakonec jemně vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a sníh z bílků. Po sezóně medvědího česneku můžete použít pažitku nebo jiné bylinky.
Placičky, velikostně podle vašeho vkusu, smažte v trošce rozehřátého oleje nebo sádla, jak máte chuť. Není potřeba mít vysokou vrstvu tuku. Na kvalitní pánvičce usmažíte i bez tuku.
Podávejte s dipem, který jednoduše připravíte smícháním bílého jogurtu, nasekaného medvědího česneku a špetky soli.

Recept vznikl ve spolupráci s Mlékárnou Valašské Meziříčí