Dezerty,  Recepty,  Testování

Nepečený dezert s OREO sušenkami chutná celý rok

Nepečené dorty jsou v kurzu od jara do léta. Je pravda, že v sezoně ovoce máte větší výběr čerstvého ovoce, které můžete použít. Ani teď se však dezertům tohoto typu nemusíte vyhýbat. Do dortu můžete dát švestky, banány, kompotované mandarinky, jablka. Fantazii se meze nekladou.

na korpus

  • 180 g sušenek Oreo
  • 5 lžic másla

na krém

  • 500 g sýra Philadelphia
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce práškové želatiny
  • 1 sáček smetanového pudinku
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 800 g ovoce – jahody, maliny, borůvky
  • 1 lžička skořice Avokádo
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 – 28 cm. Dno i boky vyložte pečícím papírem.

Do mixéru dejte všechny sušenky a kokosový tuk. Společně promixujte, až vznikne kompaktní hmota. Tuto hmotu rozprostřete na dno formy a utlačte.

Mléko rozdělte na 300 a 100 ml. Ve 100 ml rozmíchejte pudinkový prášek. 300 ml ohřívejte a až se z mléka začne kouřit, pomalu přilévejte mléko s pudinkovým práškem. Míchejte do zhoustnutí. Hotový pudink překryjte v hrnci potravinářskou fólií a nechejte úplně vychladnout.

Smetanu ke šlehání ohřejte. Neměla by vařit, ale měla by být horká. Metličkou v ní rozmíchejte želatinu tak, aby ve smetaně nebyly hrudky. Nechejte trochu vychladnout.

Do robota se šlehacím nástavcem dejte krémový sýr Philadelphia a uvařený vychlazený pudink. Ochuťte cukrem, přidejte skořici a citronovou kůru a vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily. Pomalu vlévejte vlažnou smetanu. Robot musí pořád šlehat, na pomalé otáčky, aby v krému nevznikly hrudky. Až je celé smetana v krému, opět zvyšte otáčky a pořádně společně prošlehejte.

Mezitím, co se krém šlehá, nakrájejte třičtvrtiny ovoce na plátky a menší kousky. Zbytek ovoce nechejte vcelku na ozdobení dortu.

Hotový krém nalijte po částech do formy. Nejprve třetinu krému. Na tu nasypejte polovinu nakrájeného ovoce. Potom druhou třetinu krému. Zbytek nakrájeného ovoce a přikryjte poslední částí krému. Krém na povrchu uhlaďte a ozdobte zbylým ovocem.

Nechejte vychladnout v lednici minimálně 10 – 12 hodin.

Já tento dort připravím v adventním čase, kdy ještě nechci sahat do cukroví a chci pohostit naše návštěvy.

Vánoční OREO nápady

Každý rok mě baví (nejen) vánoční nabídka OREO sušenek. Naše Tony je miluje a tak letos dostala k Mikuláši plechovou krabici s několika druhy OREO sušenek. Příští rok chceme vyzkoušet adventní kalendář.

Nebo milujeme OREO v bílé polevě. Mňam!

 

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Žena-in.cz a sušenkami OREO.