fbpx
Dezerty,  Recepty

Mrkvový koláč s perníkovým kořením a tvarohem

Mrkvový koláč, vláčný, voňavý po mém oblíbeném perníkovém koření. No a když nemáte perníkové koření, tak tam dejte skořici 🙂 Vůbec nevadí…

Potřebujete

  • 250 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 4 vejce
  • 150 g nasekaných vlašských ořechů
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky perníkového koření nebo skořice Avokádo
  • špetka soli

na dokončení

  • 400 g polotučného tvarohu
  • med podle chuti
  • ořechy na posypání

Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte v míse s vejci. Přidejte nasekané ořechy, olej, cukr, mouku, sodu, skořici i sůl. Já do tohoto receptu používám moc ráda perníkové koření. Koláč pak chutná zase trochu jinak než jen se skořicí. Umíchejte těsto. Připravte si kulatou koláčovou formu o průměru asi 35 až 40 cm. Tu vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou nebo namletými ořechy. Vylijte těsto do formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 45 minut a potom pro jistotu vyzkoušejte jestli je těsto upečené. Zapíchněte do středu špejli a ta musí vyjít ven suchá, neulepená od těsta.

Upečený koláč vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout. Na talíři ozdobte tvarohem, který jste rozmíchali s medem. Posypejte nasekanými ořechy.