Dezerty,  Léto,  Párty,  Podzim

Maková zmrzlina

Co říkáte? Že si to nedovedete představit? A co tak podávat ji k teplému jablečnému koláči nebo švestkovému kramblu.

makova

My to za vás vyzkoušely a věřte , že stojí za to!

Potřebujeme

  • 6 žloutků
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 50 g umletého máku
  • 50 g celého máku
  • 150 g cukru krupice

Postup

Do hrnce vlijeme smetanu, do které přimícháme mák. Dáme na plotýnku a přivedeme k varu. Stále mícháme a ihned po dosažení varu stáhneme z tepla.

Žloutky a cukr umixujeme. Trvá to asi pět minut a vznikne lehká, světle žlutá směs, do které postupně vmixujeme makovou smetanu, vřelou, právě staženou z plotny. Vymícháme hladký krém, který necháme vychladit.

Kdo má zmrzlinovač, tak makovou směs nalije do něj a nechá míchat a mrazit do té správné, krémové konzistence. Kdo ho nemá, nalijeme směs do krabičky a nechá zamrazit v mrazáku. Tvorbě ledových krystalků maličko zabráníte, když co dvacet minut krabičku vyndáte a zprudka zmrzlinu promícháte nebo prošleháte metličkou.

Krásné léto přeje Elly.