Hlavní jídla,  Recepty,  Těstoviny

Linguine carbonara – v jednoduchosti je krása

Kouzlo italské úpravy těstovin spočívá v jednoduchosti a kvalitě surovin. Takové jsou i oblíbené těstoviny carbonara.

Jednou na ně používám špagety, jindy linguine. Na co máme zrovna chuť. Nejoblíbenější jsou u nás samozřejmě domácí těstoviny. Ale nebudu vás tahat za nos, že pokaždé když vařím těstoviny, tak se matlám s těstem. Ne. Naopak, většinou používám těstoviny značky Barilla. Ty si pravidelně nakupujeme na zahraničních cestách. Protože u nás jsou poměrně předražené. Ve Francii nebo Itálii je kupujeme za necelé euro. A jsou fakt dobré.

DSC_3382

Podle originálního italského receptu je do těchto těstovin nejlepší použít pancettu. Já jsem ji v klidu nahradila velice libovou sušenou slaninou, kterou jsme si dovezli z Maďarska. Vajíčka – jedině domácí. Parmezán – jedině kvalitní. Ten nakupujeme buď v oblíbeném malém sýrovém krámku nebo mi ho shání kamarádka Marki přímo z Itálie.

Parmezán jsem teď začala doma skladovat v krásném obalu, který nahrazuje plastovou potravinářskou folii a igelitové sáčky. Jmenuje se Božan – balič potravinářský a seženete ho v různých dekorech. Základním materiálem, který dává Božanovi jeho vzhled, je 100% bio bavlna. Ta je potažena včelím voskem, který je do látky několikrát zapouštěn. A právě díky tomu vydrží potraviny zabalené v Božanovi dlouho v té nejlepší kondici. Já jsem vyzkoušela Božana hlavně na sýry, ale také na chleba. Dají se do něj zabalit i svačiny dětem do školy.

Dnešní verze se maličko liší od té, kterou většinou vařím. Do tohoto receptu se totiž používají pouze žloutky. Kdo chce zkusit recept s celými vejci, klikněte SEM.

Potřebujete

  • 400 g linguine nebo špaget
  • olivový olej
  • 150 g pancetty nebo jiné velice kvalitní slaniny
  • 6 žloutků
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř

Postup

Ve velké pánvi nebo hrnci, podle toho co vám více vyhovuje, si zahřejte asi tři lžíce olivového oleje. Na něm osmahněte na kostičky nakrájenou pancettu. Pěkně dokřupava.

Těstoviny uvařte jak máte rádi. Doporučuji příliš nerozvařit a použít dostatečně osolenou vodu. Hrnek vody, ve které se těstoviny vařily, si nechejte stranou.

DSC_3379

Žloutky smíchejte s najemno nastrouhaným parmezánem. Ideální je použít metličku a krásně je vyšlehat, aby vznikla nadýchaná směs.

Do velké pánve k pancette vsypejte scezené těstoviny a promíchejte, prohřejte. Stáhněte z plotny, vlijte žloutky s parmezánem a rychle promíchejte. Opravdu mimo plotnu. V opačném případě se vám teplem srazí a nevznikne příjemná krémovitá konzistence. Nezapomeňte ochutit čerstvě namletým pepřem.

Pro krémovější a méně suché těstoviny přidejte ještě vodu, kterou jste si nechali stranou. Nejprve třeba jen půl hrnku. Pořádně promíchejte a uvidíte, jestli to bude chtít ještě nebo bude stačit. Každému vyhovuje něco jiného.

Na talíři ještě lehce posypejte parmezánem a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.