fbpx
Hlavní jídla,  Léto,  Podzim,  Recepty,  Sezóna

Zapečená indická okurka se smetanou

DSC_1549

Objevili jste už lagenárii dlouhou neboli indickou okurku?

My nedávno a hned jsme s ní začali experimentovat. Její plody vypadají jako světle zelená, téměř bílá okurka. Dorůstají se až jednoho metru a hodí se všude tam, kam byste použili cuketu.

Na jedné krásné zahradě, s úžasným krbem a dokonalou podomácku vyrobenou chatkou, jsem dostala od kamarádových rodičů dárek. Bílou cuketu dlouhou asi 70 centimetrů. A prý to není žádná cuketa, ale indická okurka. V tu ránu jsem se necítila jako odborník přes jídlo, ale jako blbka. Cože?? Indická okurka? Každopádně Romanově mamince moc děkuji.

A tak jsem tuhle mega úrodu rozdělila na poloviny. Polovinu jedné poloviny jsem použila do brambor zapečených s cuketou, druhou polovinu poloviny do zeleninové směsi k masu a celou jednu polovinu jsem spotřebovala na dnešní recept.

Inspirovala jsem se u mé oblíbené Šárky Škachové, Gurmánky v kuchyni. Ta podobně připravila cuketu, takže kdo nemá indickou okurku, nemusí být nešťastný. S cuketou sklidíte stejný úspěch.

DSC_1538

Suroviny

  • 750 g indické okurky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 g slaniny nebo kvalitního vepřového masa ve vlastní šťávě
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g nastrouhané goudy
  • čerstvé bylinky, ideálně petrželka
  • kousek másla

DSC_1548

Postup

Indickou okurku jen velice lehce oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Ve velké pánvi rozpalte trochu olivového oleje, vsypejte nakrájenou okurku, ochuťte solí a pepřem a chvíli restujte.

Přidejte nakrájenou slaninu nebo na kousky nakrájené vepřové maso ve vlastní šťávě. Promíchejte a zaprašte lžící hladké mouky. Opět promíchejte. Zalijte smetanou, do které jste zamíchali hořčici. Míchejte asi pět minut, tekutina začne houstnout.

Nakonec přidejte nasekané bylinky, promíchejte a obsah celé pánve přesuňte do zapékací mísy vytřené kouskem másla. Posypejte nastrouhaným sýrem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, asi na 15 minut.

Sýr bude upečený dozlatova, křupavý a okurka uvnitř krásně jemná a voňavá.

Dobrou chuť přeje Elly.