fbpx
Polévky,  Recepty

Krémová česnečka – postaví vás na nohy

Česnečka. Opravdu ideální zimní polévka. Zahřeje vás když se vrátíte z procházky nebo z lyžování.

kremovacesnecka

Kdo by ji neměl rád. Existuje velké množství nejrůznějších obměn. Někdo si nedovede představit česnečku bez syrového vejce, které je vyklepnuté do vřelé polévky těsně před podáváním. Jiný zase musí mít talíř s polévkou zasypaný hromádkou nastrouhaného sýra. To je klasická česnečka, čirá. Já takovouhle česnečku miluji a dávám si ji téměř v každé restauraci kde je v nabídce. Jednu dobu jsem používala právě česnečku jako ukazatel toho kde je nebo není dobré jídlo.

Za vyzkoušení ale stojí určitě i její krémová verze. Je totiž jemná, česnekově voňavá a oblíbí si ji i děti.

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 4 hlavičky česneku
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky – petržel, tymián
  • 1 bobkový list
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

Cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Ve větším hrnci rozpustíme máslo s olejem, na nepříliš vysokou teplotu. Do hrnce vsypeme cibuli s česnekem a pomalu opékáme. Směs v hrnci by měla mírně zezlátnout, ne se připálit. Bude to trvat asi půl hodiny.

Po této době zalijeme vývarem, přidáme sůl podle chuti. Vložíme také čerstvé bylinky. Ty nesekáme, ale vcelku svážeme do kytičky, kterou potom z uvařené polévky vytáhneme. Nakonec vhodíme bobkový list a vaříme asi 15 minut.

Česnečka je uvařená. Vyjmeme bylinky, bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme pepřem a přidáme smetanu pro zjemnění.

Ihned podáváme, horké, ideálně posypané křupavými krutony z pečiva.

DSC_2396

Dobrou chuť přeje Elly.