fbpx
Pečivo,  Recepty

Kolečkový chleba

Chleba, který si zamilovala celá naše rodina. Holky proto, že je „kolečkový“ a my pro jeho chuť a to jak dlouho vydrží nádherně vláčný.

IMG_1763

Potřebujeme  na dva bochníčky (kolečka):

Kolečkový startér:

  • 10 g instantních kvasnic
  • 200 ml vody
  • 100 g hladké mouky

Těsto:

  • 180 g vařených vychladlých brambor rozmačkaných na kaši
  • 580 g mouky (hladké, nebo různých směsí  světlé a tmavé chlebové v poměru jaký máte rádi jen doporučuji nepoužívat moc žitné)
  • 200 ml vody
  • 45 g medu
  • 15 g soli

Postup

Začneme večer tak, že si vytvoříme startér kolečka : v misce smícháme ingredience na startér a necháme zakryté v ledničce přes noc.

Ráno smícháme všechny další ingredience a přidáme startér. Chvíli hněteme v robotu , či ručně, dle toho jak je vybavena vaše domácnost.

Necháme kynout asi 1,5 hodiny.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvoříme bochánky. Shora pomoučíme a uprostřed uděláme díru. Vytvořený kruh přesuneme na plech, shora nařízneme a necháme ještě asi 20 minut kynout.

Pečeme v troubě vyhřáté na 225 °C asi 40 minut.

IMG_1734

IMG_1806

Dobrou chuť přeje Lenka.