Hlavní jídla,  Recepty

Kachna pečená s hruškami, podávaná s dýňovou polentou

Připadá mi to jako nedávno a přesto je to už rok. Svatomartinské hody u nás doma a moje první bytová restaurace. Připravila jsem úplnou klasiku. Pomalu pečenou kachnu se zelím a knedlíkem. Hosté byli moc spokojení a já nadšená, jak se nám to povedlo.

Letos, s mini Žof, která má téměř tři měsíce, žádná bytová restaurace nehrozí. V lednici mám mega velkou husu, kterou pomalu upeču, dobře se nadlábneme a ze zbytku vymyslím další jídla. Už se těším.

Kdo si chce v neděli udělat svatomartinské hodování doma a nespokojí se s tradiční husou nebo kachnou, mám pro něj recept na kachnu, kterou jsem dělala nedávno. To jsem zase hýřila nápady a tak vznikla tahle perfektní kachní pochoutka.

Potřebujete

  • 1 celá kachna
  • 6 hrušek
  • sůl
  • pepř
  • celý kmín

na cibuli, šalvěj a slunečnicová semínka

  • 3 velké cibule
  • 1 stonek čerstvé šalvěje
  • sůl
  • cukr krupice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 150 ml červeného vína
  • hrst slunečnicových semínek
  • sádlo

na přílohu

Kachnu důkladně omyjte, zevnitř i zvenčí, a osušte. Pořádně ochuťte solí, pepřem a kmínem. Vložte do zapékací nádoby s víkem, já používám litinový hrnec. Dovnitř kachny vložte tolik hrušek, kolik se do ní vejde. Zbytek hrušek poskládejte kolem kachny do hrnce nebo pekáče. Přiklopte víkem a vložte do trouby vyhřážé na 150 °C. Pečte 5 hodin, bez odkrytí, bez kontroly.

Poté odkryjte, přelijte výpekem a zvyšte teplotu na 200 °C. Dopékejte tak dlouho, až bude kůže křupavá. Průběžně můžete polévat výpekem.

Před dokončením kachny můžete začít připravovat další součásti jídla.

Polentu uvařte podle návodu na obalu. Promíchejte ji s dýňovým pyré, prolisovaným česnekem a ochuťte solí, pepřem. Prohřejte společně.

Cibuli nakrájejte na osminky. Dejte opékat na pánev, na sádle. V druhé polovině pánve můžete opékat šalvějové lístky, dokřupava. Sádlo od nich lehce chytí chuť a tu následně i cibule.

Šalvěj z pánve vyndejte, promíchejte cibuli. Můžete přidat i trochu výpeku z pekáče s kachnou. Zalijte vínem a vinným octem a na prudkou teplotu nechejte vyvařit. Ochuťte asi dvěma lžícemi cukru, který nechejte rozpustit. Opět můžete přidat výpek od kachny, aby kolem cibule vznikla pěkná omáčka. Cibule musí být měkká, lehce nasládlá.

Slunečnicová semínka opražte na suché pánvi, trochu osolte. Přidejte k nim dvě lžíce výpeku z kachny a na vyšší teplotu opět opékejte, aby byla semínka křupavá, pánev suchá.

Na nahřáté talíře naservírujte dýňovou polentu, na ni kachní maso a hrušku, cibuli i s omáčkou. Posypejte křupavou šalvějí a dýňovými semínky.

Podzimně prostřený stůl

Všechny chutě spolu krásně ladí dohromady. Hruška, která se pekla v kachně a u kachny, je naprosto perfektní. Stejně jako dýňová polenta, která ladí se šalvějí a křupavými slunečnicovými semínky.

Prostě dokonale vyladěné jídlo.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tuto dokonalou kachnu jsem pekla v troubě MORA.