Polévky,  Recepty

Ještě jedna rychlá kmínová polévka do vaší sbírky

Jednu kmínovou polévku už tady na blogu mám. Jenže tahle je trošičku jiná, s mou oblíbenou špaldovou moukou a místo krutonů jsem do ní dala nočky. Chutnala všem a dobře vím, že v zimě není dobrých polévek nikdy dost.

Někam se mi ztratily fotky, protože jsem tuhle polévku vařila a fotila na jaře, když finišovaly přípravy na Božské kuchařce. Tak se musíme všichni spokojit s takovou menší, kterou jsem použila pro magazín Žena-in.cz. Snad mi to odpustíte 😉

Potřebujete

  • 60 g másla
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 4 lžíce bílé špaldové mouky
  • sůl podle chuti
  • voda nebo vývar

na noky

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 – 3 lžíce dětské krupičky
  • sůl

V středně velkém hrnci si rozpusťte máslo. Přidejte celý kmín a opékejte asi 2 až 3 minuty. Kmín začne krásně vonět. A takto z něj získáte i lepší chuť.

Přidejte mouku, kterou taky pěkně dozlatova osmahnete. Ne do hněda! Zhořkla by a polévka by nebyla dobrá. Umíchejte jíšku, kterou zřeďte studeným vývarem nebo vodou. Množství záleží na tom, jak hustou polévku máte rádi.

Dochutíme solí a pepřem a necháme dvacet minut provařit.

Polévka je nejlepší s krupicovými noky. Vyšlehejte vejce s mlékem. Přidejte dvě lžíce dětské krupičky, čtvrt lžičky soli a promíchejte. Nechejte chvilku odstát. Pokud se vám směs bude zdát málo hustá, přidejte ještě trochu krupice.

Do vařící polévky oddělujte lžičkou nočky a nechejte v polévce povařit pět minut.

Na blogu najdete ještě jednu kmínovou polévku. Protože to jsou fakt skvělé, rychlé, chutné a zdravé polévky.

Kmínová polévka podle babičky Marušky

Nákupní seznam

Máslo a mléko  kupuji nejčastěji v La Formaggeria Gran Moravia.

Kmín používám od značky Avokádo.

Pepř, ten nejlepší na světě, koupíte od Pepper Field.

Dobrou chuť přeje Elly.