fbpx
Polévky,  Recepty

Jemná a voňavá houbová polévka

Po několika deštivých a chladnějších dnech je zase teplo. Prý můžeme čekat zářijovou úrodu hub. Na facebooku sleduji, že houby hlásí Beskydy i Jeseníky, i když zatím žádné velké „žně“. Ale znáte to, nemusí pršet, hlavně když kape 🙂

Já když vyrazíme do lesa (většinou sama s manželem), tak mi stačí dvě, tři houby a už jsem spokojená. Vím, že budou třeba těstoviny, rizoto nebo smaženice. A na to tři houby stačí 🙂

Jasně, že bych si chtěla udělat zásoby na zimu. Ale s čím nic neudělám… Raději se raduji z mála…

Na dnešní polévku moc lesních hub nepotřebujete. Základem jsou žampiony a lesní houby jen pro vůni a chuť navíc. Než nám pořádně porostou…

Suroviny

  • 250 g žampionů
  • 2 červené cibule
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 100 g lesních hub
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla

V hrnci rozehřejte máslo, na kterém osmahnete cibulku. Tu pokrájejte na menší nebo větší kousky, jak chcete a jak se vám podaří. Celá polévka se bude stejně ještě mixovat. Opékejte asi tři minuty a potom přidejte žampiony pokrájené na silnější plátky a větší část lesních hub. Nechejte si asi jen tak dvě, tři houby na ozdobu.

Houby v hrnci opékejte asi pět minut. Míchejte. Ochutíťte solí, pepřem a kmínem. Osmahnuté houby zalijte vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijte 1 litr. Promíchejte, snižte teplotu a pod pokličkou duste asi půl hodiny.

Uvařeno. Odstavte hrnec z plotny a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pro zjemnění použijte smetanu a ještě chvíli prohřejte.

Ozdobte lesními houbami, které jste si nechali stranou, nakrájeli na tenké plátky a opekli mezitím, co se vařila polévka. Kdo chce, může ozdobit třeba ještě krutony a zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.