fbpx
Dezerty,  Recepty

Alpská specialita: Kaiserschmarrn – Císařský trhanec

Rakouský kaiserschmarrn, neboli císařský trhanec, jsem poprvé ochutnala na úžasném místě. Poblíž Bad Gasteinu, v kopcích, najdete kouzelnou chalupu. Těmto horských chatám se říká „alm“ a tahle konkrétní se jmenuje Amoser Alm. Můžete si tady objednat nocleh i jídlo.
Dokonce si tady pečou vlastní chléb a pořádají pečení pro veřejnost. Nás sem dovezli autem, při našem pobytu v Bad Gasteinu a zpátky jsme si udělali pohodovou procházku.
V Amoser Alm nás čekal perfektní brunch. Místní chléb, sýry, domácí džemy, káva, čaj, džus, uzenina. Všechno na co si vzpomenete!
Zlatý hřebem byl právě kaiserchmarrn. Tady už se nám na něj rozpouští máslo.
A tady ten šikovný pán ho pro nás opekl.
My jsme si ho dali rovnou z pánvičky, venku.
Trhanec, který si dáte v tomto almu bude rozhodě to nejlepší, co můžete ochutnat. Protože k této pochoutce získáte také neobyčejný zážitek. Můžete si ho dát venku, jako my a vyhřívat se na příjemném horském sluníčku.
Já pro vás dnes mám na tuhle alpskou dobrotu recept. Můžete si ho připravit k vydatné snídani nebo jako netradiční moučník.
DSC_1874.jpg (115 KB)

Vyzkoušela jsem recept Romana Pauluse a maličko ho vylepšila.

Trhanec je něco jako hodně silná palačinka, která se po dokončení natrhá na kousky a doplní džemem, vařenými jablky nebo čerstvým ovocem a pocukruje. Klidně si k němu můžete dát ještě kopeček šlehačky nebo zakysané smetany.

DSC_1879.jpg (119 KB)

Potřebujete

  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice do těsta a 3 lžíce do jablek
  • špetka soli
  • trocha vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 3 velká jablka
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • panák rumu
  • kus másla
  • trocha oleje nebo přepuštěného másla
  • čerstvé ovoce k servírování
  • moučkový cukr

DSC_1857.jpg (117 KB)

Připravte si velkou mísu. Do ní dejte mléko a vejce, spojte metličkou. Přidejte cukr, mouku, špetku soli. Kdo chce, může přidat ještě trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry. Až máte těsto umíchané, vsypejte prášek do pečiva a opět pořádně promíchejte. Nejlépe se vám celou dobu bude pracovat metličkou.

Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo trochu oleje. Vlijte těsto. Počkejte asi minutu a poté můžete přidat hrozinky namočené v rumu, pokud je v trhanci chcete mít. My jsme je vynechali. Nechejte na střední teplotu opéct z jedné strany. Poté přetočte na druhou stranu. Klidně můžete trhanec před otočením rozpůlit. Bude se vám s ním lépe manipulovat.

Až je trhanec dopečený, vyndejte ho na prkýnko a nakrájejte na menší kousky. Klidně můžete dodržte původní postup a trhanec natrhat vařečkou rovnou v pánvi. A vysypat na talíř. Proč? Protože v pánvi budete dál pracovat.

DSC_1863.jpg (114 KB)

Mezitím, co se trhanec bude opékat, tak si oloupejte jablka a nakrájejte na menší kousky. V pánvičce si rozehřejte kus másla (asi 50 g) a vsypejte na něj kousky jablek. Přidejte nahrubo nasekané ořechy. Zasypejte cukrem a plotnu zapněte naplno. Hlídejte cukr, aby se nespálil, jen začal lehce karamelizovat. Poté přidejte ještě další kousek másla (zase 50 g) a panáka rumu. Klidně velkého. Promíchejte a vypněte plotnu. Do pánvičky vraťte natrhaný trhanec. Promíchejte.

Podávejte na talíři, posypané trochou moučkového cukru a podle chuti i špetkou skořice. Můžete doplnit čerstvým ovocem.

Anebo se sbalte a zajeďte si do rakouských Alp. Protože tam je to fakt boží.

Dobrou chuť přeje Elly.