
Grilovaná jitrnice s bramborovo zelovým salátem
Kdo tvrdí, že se v zimě nedá grilovat, tak kecá. Dá! My to děláme tak, že gril postavíme za francouzské okno a sledujeme jak se jídlo na grilu vyvíjí, pěkně z tepla 🙂 Pak jen stačí vystrčit ruku, maso nebo jinou pochoutku otočit a zase zavřít. Máme bezkouřový LotusGrill a tak se nemusíme bát začouzených oken.
Proto mám taky radost, že můžu vymýšlet recept pro Grillzónu PE-PO. V zimě se navíc otevírají nové možnosti v tom, co na gril můžete hodit. Já hlasuji pro jitrnici, protože je období zabijaček. Že jste to ještě nezkoušeli? Tak se nechejte inspirovat.
Gril budete potřebovat jen chvilku. Jitrničky stačí z každé strany jen trochu opéct. Takže se nemusíte bát, že vám bude venku zima. Salát už připravíte pěkně v teple kuchyně.
Potřebujete
- 4 jitrnice
na salát
- 250 g brambor
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 500 g kysaného zelí
- 150 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 3 lžíce kremžské hořčice
- 200 g kysané smetany
- trochu sádla
Brambory oloupejte a nakrájejte na nepříliš silná půlkolečka. Dejte do pekáče, který jste zlehka vymazali sádlem. Přidejte na tenké plátky nakrájené stroužky česneku. Ochuťte solí, pepřem a pořádně promíchejte. Přiklopte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 20 – 30 minut, dokud brambory nebudou měkké.
Cibuli nakrájejte nahrubo, anglickou slaninu na špalíčky. Obojí společně vsypejte do velké pánve a opékejte, dokud cibule nezačne zlátnout a anglická slanina začne být lehce křupavá. Vypněte plotnu.
Kysané zelí můžete přidat rovnou ze sáčku nebo ho vyklopit do cedníku, propláchnout a nechat okapat. Záleží na vás, jestli máte raději kyselejší zelí. Zelí přidejte do pánvičky, kde je cibule s anglickou slaninou. Promíchejte. Přidejte kremžskou hořčici.
Jitrnice dejte na rozehřátý gril. Budou se grilovat z každé strany asi tři až čtyři minuty. Jen tak, ať se ohřejí a povrch je lehce křupavý. Mezitím si dodělejte přílohu.
Upečené brambory vsypejte do pánvičky k zelí a anglické slanině. Promíchejte. Ještě můžete podle chuti přidat sůl a pepř. Společně prohřejte. Přidejte kysanou smetanu a promíchejte.
Podávejte spolu s grilovanou jitrnicí.
Náš tip: Jitrnici můžete před grilování nakrájet na kolečka a ugrilovat je jednotlivě. Potom vmíchejte do salátu ze zelí.
Recept jsem připravila pro Grillzónu PE-PO.
Dobrou chuť přeje Elly.