Polévky,  Testování

Francouzská cibulačka téměř bez práce

Celá naše rodina, včetně dětí, které jinak cibuli nevyhledávají, miluje francouzskou cibulačku.

hehe

Už i můj syn pochopil, že dlouhým smažením a dušením se z cibule opravdu uvolní sladká chuť, že nekecám. A to smažení a dušení musí být, v případě té správné cibulačky, opravdu dlouhé. Nesnáším, jak v některých restauracích vám donesou pod názvem cibulačka polévku, ve které křupou kusy téměř syrové cibule.

S mou dnešní cibulačkou mi pomohl můj nový pomocník – Cooking Chef od KENWOOD. Nevěřila bych, že opravdu jednoduše zastane další pár rukou v kuchyni. Nejen, že míchá a hněte a šlehá, ale má v sobě zabudovaný indukční ohřev, takže jídlo dokáže také uvařit.

Cibulačku vařil a přitom i míchal. Já jsem se mohla v klidu věnovat jiné práci a jen občas přidat další suroviny. Paráda.

Takže dnešní recept je určený pro tuto skvělou mašinu. Vy si ho samozřejmě můžete připravit i bez ní, pěkně ručně na sporáku. I tak bude tato polévka dokonalá. Práci cooking chefa je radost pozorovat. Se sousedkou Irenkou jsme dokonce naši pohodovou kávičku přesunuly do kuchyně, abychom ho mohly pozorovat při práci .

hihi

Potřebujeme

  • 750 g cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • bagetka a sýr (pokud možno gruyère)

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Kdo má ke Cooking Chef i food procesor, může ji nasekat tam. Nasadíme ochranné víko na tělo robota (jinak by se nám nezačal zahřívat), vařící metlu a teplotu nastavíme na maximum. Rychlost dáme na stupeň 1.

haha

Do mísy dáme olivový oleje a máslo, také nakrájenou cibuli a cukr. Teplotu snížíme na 110 °C a vaříme, dokud cibule nezezlátne, či lehce nezhnědne.

Přidáme víno a vaříme 10 minut bez ochranného víka. Poté přidáme vývar a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut a opět snížíme teplotu na pozvolný var. Mísu opět přikryjeme ochranným víkem a hodinu pozvolna vaříme. Dochutíme solí a pepřem podle vlastní chuti.

Polévku podáváme ozdobenou krutony z bagety, posypanými sýrem a zapečenými pod grilem.

Dobrou chuť přeje Elly.