Podzim,  Recepty,  Saláty,  Zima

Fenyklový salát s pomerančovou zálivkou

Fenyklový salát jsem poprvé ochutnala v restauraci Divinis. Ten jsme museli vyzkoušet doma.

fenyklovysalat

Byl velice jednoduchý, jako příloha k mořskému vlku. Křupavé kousky salátu mě uchvátily a proto si ho teď podobný s chutí připravujeme i doma.

Fenykl je zelenina velice chutná a zdravá. Dá se používat syrový, ale i vařený či pečený. Syrový působí příznivě na zažívání, proti plynatosti a zácpě. Obsahuje také velké množství vitaminu C a posiluje náš imunitní systém. Pro toto roční období naprosto dokonalý pomocník!

Dalším pozitivním účinkem na organismus jsou jeho detoxikační účinky a dámy, které chtějí být krásné a štíhlé určitě ocení jeho zeštíhlující účinky.

Potřebujeme

  • 2 hlízy fenyklu
  • 3 hrsti polníčku
  • 1 pomeranč
  • 1 velká mrkev
  • hrst vlašských ořechů

zálivka

  • olivový olej
  • 1 pomeranč
  • sůl a pepř

fenyklovysalat3jpg

Postup

Z fenyklu odstraníme vrchní vrstvy. Fenykl překrojíme napůl a nakrájíme na velice tenká půlkolečka nebo čtvrtkolečka. Vsypeme do misky a přidáme omyté listy polníčku, pomeranč nakrájený na malé kousky a mrkev, nastrouhanou na hrubém struhadle. Promícháme a nakonec přidáme ořechy, které je velice dobré ještě předem opražit.

Zálivku si připravíme smícháním a vyšleháním všech surovin.

Promícháme salát se zálivkou a necháme alespoň hodinku uležet v lednici.

Dobrou chuť přeje Elly.

fenyklovysalat4