Grissini – domácí italské tyčinky
Klidně si můžete říci, že tyčinky se dají koupit. Ale věřte že TAKOVÉ se fakt koupit nedají!
V poslední době jsou specialitou mého manžela a dětí, které baví tyčinky tvořit ( po našem knutlovat)
Určitě s nimi oslníte každou návštěvu , pokud vám tedy vydrží než někdo přijde !
Potřebujeme
- 620 g hladké mouky
- 390 g vody
- 2 lžičky instantních kvasnic
- 1,5 lžičky soli
- 30g olivového oleje
- Na posypání: sůl, kmín, rozmarýn, strouhaný parmazán, pepř… prostě co máte rádi
Postup
V kuchyňském robotu s hnětacím hákem smíchejte všechny sypké suroviny, pomalu přilévejte vodu a olej.
Míchejte , dokud nebude těsto hladké a pružné.
Těsto přikryjte a nechejte kynout 1,5 – 2 hodiny.
Plechy vyložte pečícím papírem a troubu nahřejte na 220°C
Těsto rozdělte na 4 části, ty vyválejte a rozkrájejte na pásy. Tyto pak kruťte a natahujte , prostě knutlujte , na délku plechu.
Tyčinky pokládejte vedle sebe , ale nechávejte trochu místa, protože ještě malinko nakynou.
Před vložením do trouby je potřete vodou smíchanou s olivovým olejem ( můžete použít kuchyňský postřikovač , pokud máte) a posolte.
Dají se taky sypat různým sypáním. Nám ale nejvíc chutnají jen tak jednoduše.
Pečeme dozlatova 20-25 minut.
Podáváme jen tak, nebo se dají balit do plátečků šunky.
Skvělé jsou namočené v domácí chilli marmeládě.
Dobrou chuť a zkuste je nesníst všechny naráz! Lenka