
Dýňový cheesecake s vůní perníku a skořicovými sušenkami
Dýňový cheesecake je velice jednoduchý a chutná opravu skvěle. Letos mi opět dýňové sazeničky sežrali slimáci, ale naštěstí má hokaido moje maminka a vlastně všichni kromě mě v okolí 😀
Jako podklad použijte oblíbené sušenky, které pokaždé lehce změní chuť cheesecaku. My jsme použili obyčejné máslové sušenky, skvěle budou chutnat i karamelové Lotusky nebo nějaké ovesné a skořicové sušenky.
Pečení cheesecaku má svá pravidla a já jsem se ho učila péct podle Kuchařky pro dceru, která mě nikdy nezklame. Janu Florentýnu znám už roky a její blog patří mezi mé oblíbené.
Potřebujete
sušenkový základ
- 300 g oblíbených sušenek
- 150 g másla
na krém
- 400 g pečené dýně hokkaido
- 400 g Philadelphie
- 8 lžic kokosového cukru
- 1 lžíce perníkového koření Avokádo
- 5 vajec
- špetka soli
Do mixéru dejte sušenky a máslo. Promixujte, až vznikne kompaktní směs. Tu natlačte do dortové formy vyložené pečícím papírem na dně, i po stranách. Opravdu dobře utlačte. Mixér nemusíte ani umývat a pokračujte v přípravě receptu.
Všechny suroviny na krém dejte do mixéru a mixujte alespoň 5 minut. Dýně se musí rozmixovat dohladka. Tuto směs nalijte do formy.
Troubu si předehřejte na 160 °C, horní a dolní ohřev.
Dejte vařit rychlovarnou konvici plnou vody a připravte si vyšší pekáč, do kterého vám vejde dortová forma s cheesecakem. Formu položte do pekáče a kolem ní nalijte vřelou vodu, aby dosahovala do poloviny výšky formy.

Pekáč s formou dejte do trouby, zavřete dvířka a neotevírejte 30 minut. Co dál, radí Florentýna, z foodblogu Kuchařka pro dceru.
„Lžící zkuste poklepat na okraj formy. Jestliže se prostředek dortu třese jako sulc a přitom už není tekutý, což poznáte obyčejným opatrným dotykem prstu, máte dopečeno. Kdybyste pokračovali dál, dort popraská a přepeče se. Pokud ještě uprostřed vidíte trochu tekutého krému, pokračujte dalších pět minut a test zopakujte.“
Po upečení nechejte dvířka trouby pootevřené, troubu vypnutou a cheesecake nechejte v troubě vychládat asi hodinu. Pak vyndejte ven a nechejte vychladnout úplně. Nakonec ho přeneste do lednice, kde ho nechejte ideálně do druhého dne. Poté odstraňte boky dortové formy a krájejte.

