Dezerty,  Recepty

Dýňový cheesecake s vůní perníku a skořicovými sušenkami

Dýňový cheesecake je velice jednoduchý a chutná opravu skvěle. Letos mi opět dýňové sazeničky sežrali slimáci, ale naštěstí má hokaido moje maminka a vlastně všichni kromě mě v okolí 😀

Jako podklad použijte oblíbené sušenky, které pokaždé lehce změní chuť cheesecaku. My jsme použili obyčejné máslové sušenky, skvěle budou chutnat i karamelové Lotusky nebo nějaké ovesné a skořicové sušenky.

Pečení cheesecaku má svá pravidla a já jsem se ho učila péct podle Kuchařky pro dceru, která mě nikdy nezklame. Janu Florentýnu znám už roky a její blog patří mezi mé oblíbené.

Potřebujete

sušenkový základ

  • 300 g oblíbených sušenek
  • 150 g másla

na krém

  • 400 g pečené dýně hokkaido
  • 400 g Philadelphie
  • 8 lžic kokosového cukru
  • 1 lžíce perníkového koření Avokádo
  • 5 vajec
  • špetka soli

Do mixéru dejte sušenky a máslo. Promixujte, až vznikne kompaktní směs. Tu natlačte do dortové formy vyložené pečícím papírem na dně, i po stranách. Opravdu dobře utlačte. Mixér nemusíte ani umývat a pokračujte v přípravě receptu.

Všechny suroviny na krém dejte do mixéru a mixujte alespoň 5 minut. Dýně se musí rozmixovat dohladka. Tuto směs nalijte do formy.

Troubu si předehřejte na 160 °C, horní a dolní ohřev.

Dejte vařit rychlovarnou konvici plnou vody a připravte si vyšší pekáč, do kterého vám vejde dortová forma s cheesecakem. Formu položte do pekáče a kolem ní nalijte vřelou vodu, aby dosahovala do poloviny výšky formy.

Pekáč s formou dejte do trouby, zavřete dvířka a neotevírejte 30 minut. Co dál, radí Florentýna, z foodblogu Kuchařka pro dceru.

„Lžící zkuste poklepat na okraj formy. Jestliže se prostředek dortu třese jako sulc a přitom už není tekutý, což poznáte obyčejným opatrným dotykem prstu, máte dopečeno. Kdybyste pokračovali dál, dort popraská a přepeče se. Pokud ještě uprostřed vidíte trochu tekutého krému, pokračujte dalších pět minut a test zopakujte.“

Po upečení nechejte dvířka trouby pootevřené, troubu vypnutou a cheesecake nechejte v troubě vychládat asi hodinu. Pak vyndejte ven a nechejte vychladnout úplně. Nakonec ho přeneste do lednice, kde ho nechejte ideálně do druhého dne. Poté odstraňte boky dortové formy a krájejte.