Grilování,  Hlavní jídla,  Recepty,  Sezóna

Dva výborné dipy ke grilovanému masu

 

20160723_172056

Jsou jednoduché a rychlé. A k vašemu grilovanému masu budou jedinečné!

Já jsem je připravila na víkendovou akci v naší nejoblíbenější a nejskvělejší hospůdce na hřišti. Majitel hospůdky Jirka griloval naložené kotletky a moje omáčky je měly doplnit. Dipy – omáčky „na namáčení“. Nemohla jsem se rozhodnout mezi sýrovým a pikantním zeleninovým, tak jsem připravila oba. Zeleninový lehce připomínal lečo. Pro lepší pálivost jsem použila Tabasco. Byla jsem ovšem trochu při zdi 🙂 Zvolila jsem jemnější variantu.

Ohlasy byly výborné a u těch, kteří ochutnali, většinou vítězil dip sýrový. Jaký se bude líbít vám?

DSC_8150

Nivový dip s vlašskými ořechy

  • 400 g kysané smetany Valašské Meziřící
  • 250 g nastrouhané nivy
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 15 vyloupaných vlašských ořechů
  • 5 lžic majonézy

Kysanou smetanu promíchejte s majonézou. Přidejte česnek.

Nivu nastrouhejte najemno a vmíchejte do krému. Ochuťte solí a pepřem. Soli nepotřebujete moc, někdy vůbec žádnou. Niva bývá slaná dost.

Vlašské ořechy vyloupejte a nasekejte. Část nahrubo a část jemněji. Vmíchejte do dipu.

Podávejte vychlazené.

DSC_8149

Pikantní dip s paprikami a chilli

  • 6 barevných paprik
  • 2 pikantní chilli papričky (intenzita záleží na vaší chuti)
  • 2 velké červené cibule
  • sůl a pepř
  • Tabasco na dochucení
  • 450 g rajčatové passaty nebo krájených rajčat v konzervě
  • trocha slunečnicového oleje

Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Omyté papriky rozkrojte na polovinu, vyčistěte a nakrájejte na půlkolečka. Chilli papričky nasekejte nadrobno.

Ve velké pánvi (já použítám wok) rozehřejte olej. Vsypejte cibuli a opékejte asi pět minut. Přidejte chilli papričky. Opékejte dalších pár minut a vsypejte všechny nakrájené papriky. Promíchejte a nechejte společně opékat. Nesmí se připalovat. Opékejte co nejdéle to jde, aby papriky změkly. Ne však úplně.

Zalijte připravenou rajčatovou passatou, promíchejte a společně pod pokličkou duste 15 minut. Dochuťte solí, pepřem a passatou. Ještě pět minut provařte bez pokličky.

Tento dip můžete podávat teplý i studený.

DSC_8147

Dobrou chuť přeje Elly.