Hlavní jídla,  Recepty

Cuketové placky úplně bez mouky

cukplacky1

Na období čerstvých malých i velkých cuket se těším každý rok. Sama je nepěstuji, ale valí se na mě ze všech stran. Aktuálně díky za přísun Marki a Romanovi 🙂

A já potom jen přemýšlím, hledám, překládám, kombinuji a tvořím. Cuketa je, podle mě, geniální zelenina. Líbí se mi, že ji můžete použít do sladkých i slaných jídel, použít ji do moučníku, ale i k masu, udělat z ní slané koláče, placky, grilovat. Je dokonale všestranná.

cuketové placky

Proč zrovna tyhle placky? Líbí se mi na nich, že v nich není žádná mouka, ale místo toho ovesné vločky. Ty používám na pečení velice ráda. Tento recept je navíc vhodný pro celiaky, koupíte-li bezlepkové ovesné vločky.

Potřebujeme

  • 500 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • sůl a pepř
  • 80 g najemno nastrouhané goudy
  • zelené čerstvé bylinky

cuketové placky

Cukety nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Osolte a nechejte chvíli „vypotit“, aby se cuketa zbavila přebytečné vody. Vodu vymačkejte.

Přidejte vejce a promíchejte. Nasypejte ovesné vločky a nastrouhaný sýr. Ochuťte pepřem a nasypejte čerstvé bylinky.

Umíchejte těsto, které necháte půl hodiny odpočívat. Ovesné vločky nasají tekutinu a vznikne hustější těsto.

cuketové placky

Z těsta tvořte placičky a smažte z obou stran v rozpáleném slunečnicovém oleji.

Podávejte třeba jako výborný oběd s bramborem, bramborovou kaší nebo salátem. Jsou výborné i studené, jako svačina nebo lehká večeře.

Připravte si třeba dip z bílého jogurtu, česneku a bylinek.

Náš tip: Místo ovesných vloček můžete použít polohrubou mouku.

cukplacky3

Dobrou chuť přeje Elly.