Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Bulgur s grilovaným lilkem a kozím parmezánem Bon Lait

O kozích sýrech z moravské gurmánské minimlékárny Bon Lait jsem vám už psala. Zkoušela jsem sýry ve slaném nálevu, které si celá moje rodina zamilovala. Kozí mléko, jogurty kozí i ovčí, prostě pecka. A teď vás chci nalákat na novinku. Kozí sýr zrající 6 měsíců, takový kozí “parmezán”.

Chvilku mi trvalo, než jsem se dostala k jeho vyzkoušení do jídla. Do té doby jsme z něj velký kus snědli. Jsme děsní. Jenže on je tak výborný!

První recept, který jsem s ním zkusila připravit byl bulgur s grilovaným lilkem. Chtěla jsem původně udělat vege recept, ale zase se mi tam připletl kus slaniny. Klidně ho můžete vynechat, protože grilovaný lilek je megapecka.

Potřebujete

Bulgur připravte podle návodu na obalu. Já sypu suchý bulgur do hrnce a pak zaliju vřelou vodou, osolím, promíchám. Voda by měla být v poměru 3:1 k bulguru.

Lilek nakrájejte podélně na plátky. Naskládejte vedle sebe na papírové kuchyňské utěrky a osolte. Nechejte půl hodiny “vypotit”. Z lilku setřete vodu a ochuťte pepřem. Plátky lilku ugrilujte pod grilem v troubě nebo opečte na normální či grilovací pánvi. Nechejte ho stranou.

V další pánvi si rozehřejte asi dvě lžíce olivového oleje. Opečte na něm na kostičky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou cibuli. Slaninu dokřupava.

Teď přišel čas všechno smíchat. Do bulguru v hrnci vmíchejte slaninu s cibulkou. Přimíchejte polovinu kozího sýra a promíchejte.

Dejte na talíř a nahoru pěkně položte plátky lilku. Zasypejte zbytkem kozího sýra.

Ihned podávejte. Já miluju olivový olej, takže si celou porci ještě pěkně přeliju asi lžící olivového oleje.

Nákupní seznam

Kozí sýr zrající 6 měsíců vyrábí minimlékárna Bon Lait a koupíte ho třeba v Globusu

Bulgur, kuskus i luštěniny kupuji značku Menu Gold

Olivový olej té nejlepší kvality koupíte na Olivum.cz

Pepř už jedině Pepper Field

Dobrou chuť přeje Elly