Dezerty,  Recepty

Bezlepkové brownies z červené řepy a vlašských ořechů

Kdo mě sleduje delší dobu tak ví, že se primárně zaměřuju na obyčejné vaření pro ty, kdo netrpí žádnou potravinovou intolerancí. Občas však zkusím něco trochu jiného a ráda se s vámi rozdělím i o takový recept. Tenhle jsem pekla pro značku Hera a to konkrétně pro jejich produkt “Hera bez laktozy”. Ten však už zmizel z nabídky obchodů a tak jsem ho v receptu nahradila máslem. Když použijete klasickou nebo máslovou Heru, rozhodně nic nepokazíte.

Brownies patří mezi nejoblíbenějších dezert všech milovníků čokolády. Tak si dnes zkuste se mnou bezlepkovou verzi.

Potřebujete

  • 125 g másla nebo Hery
  • 250 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa 
  • 500 g doměkka uvařené červené řepy
  • 2 banány
  • 4 vejce
  • 100 g najemno mletých vlašských ořechů
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 100 g jáhlové mouky Extrudo 
  • 3 lžíce medu
Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ty dejte do mixéru. Přidejte zralý měkký banán, med a vejce. Mixér zapněte na vysoké otáčky a nechejte celou směs rozmixovat dohladka.

V hrnci rozpusťte máslo nebo Heru. Do horkého tuku nalámejte 200 g čokolády. 50 g čokolády si nechejte stranou, tu nasekejte nahrubo.  Čokoládu nechejte v rozpuštěném tuku asi pět minut a poté promíchejte metličkou.

Řepovou směs, čokoládu s tukem, mleté i nasekané vlašské ořechy, nasekanou čokoládu a jáhlovou mouku dejte do mísy a umíchejte hladké těsto. Jde to snadno, není potřeba používat robota.

Hranatou nebo kulatou formu o rozměrech zhruba 20 x 30 cm (kulatou průměr 25 – 30 cm) vymažte tukem a vysypejte mletými ořechy. Nalijte těsto a povrch pěkně uhlaďte.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 35 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.