Polévky,  Recepty

Zahuštěný kuřecí vývar s masem a houbami

Polévky a léto, to se vůbec nevylučuje. I když v těch úporných vedrech, které právě panují, máme všichni chuť spíš na saláty. Jenže když si přinesete z lesa voňavou úrodu hub, tak polévce neodoláte. A taková zahuštěná kuřecí polévka, často stačí jako jediné polední jídlo. Nebo večeře.

Vývar se vaří sám, toho si nemusíte všímat. Potom už jen polévku doladíte. Hlavně tedy houbami!!! O ty tady jde v první řadě.

Potřebujete

  • 1,5 l silného kuřecího vývaru
  • kuřecí maso z vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • těstoviny do polévky, ideálně nudle
  • 150 g lesních hub
  • sůl, pepř, kmín a majoránka

Uvařte si dobrý a silný kuřecí vývar. Přeceďte, oberte maso a to nakrájejte na menší kousky a nechejte stranou.

V hrnci rozehřejte máslo, na které dejte osmahnout pokrájenou cibulku. Po pěti minutách, kdy je lehce zlátnoucí, přidejte pokrájené houby. Opékejte asi dvě až tři minuty. Přidejte mrkev a petržel, nastrouhané na hrubém struhadle. Opékejte společně asi pět minut.

Zeleninu a houby v hrnci zasypejte moukou a důkladně promíchejte, opékejte asi dvě minutky. Ochuťte solí, pepřem, kmínem. Zalijte vychladnutým vývarem a opět důkladně míchejte, aby v polévce nevznikly hrudky. Polévku nechejte asi půl hodiny vařit, občas míchejte. Chvíli před dovařením ochuťte majoránkou.

Mezitím, co se polévka vaří, uvařte těstoviny do polévky – nudle, malé mašličky, kapání, cokoliv. Po uvaření nechejte okapat a do polévky přidejte až před podáváním.

Do uvařené polévky přidejte těstoviny, promíchejte a podávejte. Na talíři ozdobte ještě zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť a parádní houbové úlovky přeje Elly.