fbpx
NEVAŘÍME :-),  Ohnutý rožek,  Testování,  Život s dětmi

Nejen letní čtení pro vaše děti z Knihozemě

Balíček z Knihozemě jsem dostala už před několika týdny. Jenže mě teď všechno trvá tak dlouho. Než danou věc vůbec dostanu do ruky, než si na ni udělám názor, u beletrie pro dospělé, než ji přečtu, u té dětské, než si prozkoumám s Žof. Vedle Žofie čas nějak prchá a většinu mého času spotřebuje právě ona.

A právě pro ni, pro Žofinku, jsem objednala čtyři krásné knížky z Knihozemě. Vzali jsme je sebou i na dovolenou ve Slovinsku, protože Žof knížky miluje. Jak listování v nich, tak to, když jí čteme. A to už od narození.

Co je to Knihozem? Kdo z vás ji ještě nezná, a má malé děti, mě by ji poznat. Protože jde o pečlivě vybranou literaturu pro ty nejmenší, pro děti do 10 let. Z nabídky 12 knih v zásilce roku 2019 si dozajista vybere každý. Já vám představím ty knihy, které zaujaly mě.

Pro ty nejmenší děti je knížka Medvídek na farmě. Jde o knihu, která má pohyblivé obrázky na každé stránce. A právě tyhle knihy jsou u nás teď nejvíce v kurzu. Žofii baví tahat za kousky knížky a já jí u toho vyprávím příběh. Autorkou knihy je Petra Bartíková a doporučuji si její tvorbu na stránkách Albatrosmedia prolistovat, pokud máte malé děti jako my.

Kromě knih s hrdinou medvídkem se mi od ní líbí i další knížky, ať už pohyblivé nebo ne.

Další knížkou, která mě v nabídce Knihozemě zaujala na první pohled, je knížka Myšák jménem Julian. Autorem je britský ilustrátora a autor komiksů Joe Todd-Stanton. Co mě upoutalo, byly krásné ilustrace. Jednoduché, výrazné a krásně barevné obrázky baví i Žofinku. Nemusím jí zrovna číst příběh z knížky, která je určena pro děti od tří let.

Ale povídám jí o tom, co vidíme na kterém obrázku. Na vymýšlení pohádek podle obrázků je specialista můj muž. Ten dokáže povídat tak úžasné příběhy, že jsem jej jednu dobu naváděla k tomu, ať je vydá knižně 😀

Příběh samotářského myšáka vypráví o návštěvě lišáka a o tom, že přátelství může vzniknout i tam, kde by to nikdo nečekal.

Povedená od začátku do konce. To je první, co mě napadne, když vám mám napsat o knize Skřítci. Je sice určena dětem od čtyř let a myslím, že naplno si ji užijeme právě až v tomto věku. Na každé straně je totiž tolik obrázků a informací, že to roční mozek naší Žof dozajista nemůže pobrat.

O to vtipnější je, když si knížku vezme do ruky naše třináctiletá Tony. Pak se ukáže, že horní věková hranice je až někde u dospělých. Na dovolené se do ní totiž zahleděl každý. Miluji knížky, kde můžu objevovat stále nové detaily a u kterých se dá s většími dětmi povídat.

Polský ilustrátor Maciej Szymanowicz zavede své čtenáře do světa skřítků, pomůže vám je poznat, a odhalit některá jejich tajemství.

V první zásilce z Knihozemě, v roce 2018, mě na první pohled zaujala kniha Gerda. Chci ji pořídit Žofince na Vánoce, ale rovnou v dárkovém boxu s polštářkem, omalovánkou a hrou. A právě tuhle knihu mi připomněla novinka u Knihozemě – Moře potkalo oblohu.

Podobnost bude čistě náhodná, na přebalu najdete stejné barvy a podobně ilustrované obrázky. Uvnitř knihy se od prvních stránek začne odvíjet příběh pro děti od čtyř let. Jeho hrdinou je malý Jonáš. Ten postaví loďku, na počest svého dědečka. A tahle loďka ho vezme na kouzelnou plavbu.

Knížka plná naprosto neuvěřitelně krásných ilustrací opět nahrává rodičům, jako je můj muž. Můžete popustit uzdu své fantazii a povídat svým dětem příběhy, které vás napadnou.

Na závěr jsem si pro vás připravila ještě jeden tip. Tahle kniha nepatří do zásilky z Knihozemě, ale je samozřejmě také pro děti. Napsala ji moje aktuálně nejoblíbenější spisovatelka Alena Mornštajnová. Jmenuje se Strašidýlko Stráša, podle hlavního hrdiny knihy. Ten má trochu smůlu, protože i když je sám strašidlo, dost se bojí.

Krásný příběh Stráši a jeho kamaráda Matěje předčítám Žof před spaním. Kromě hezkých textů bych ráda pochválila i rozkošné ilustrace Galiny Miklínové.

A ještě něco bych vám ráda ukázala. Líbí se mi, jak má Albatrosmedia u spousty knih krátké video, kde knihu představí. Zrovna ke Strášovi se mi video moc líbí!

Za knihy děkuji nakladatelství Albatrosmedia