fbpx
Polévky,  Recepty,  Testování

Květákový krém s koriandrem a černuchou

DSC_7672

Květák je geniální surovina pro přípravu krémové polévky. Můžete ho dochutit na mnoho způsobů. Jednou trochu exoticky, jindy jemně. Posypat krutony, polévkovými kuličkami nebo semeny černuchy, sezamovým semínkem.

Květáková chuť výborně ladí s mořskými plody. Klidně dejte do polévky pár kousků grilované krevety nebo svatojakubskou mušli. Mňam!!!

Já jsem na dochucení tentokrát použila pár kapek lanýžového oleje a svěží čerstvý koriandr. Polévka chutnala dospělým i dětem. A je velice snadná!

U nás doma vařím krémové krémové polévky v mixéru s funkcí vaření Tefal Ultrablend Cook. Je to opravdu vytížený přístroj, protože krémové polévky máme všichni moc rádi. A když jsou téměř bez práce, tak je to ještě lepší 🙂 Postup jsem připravila pro majitele klasického hrnce, vařečky a mixéru. V Tefal Ultrablend Cook je to jinak fakt easy. Vložíte suroviny na kostičky nebo kousky, zmáčknete tlačítko krémové polévky a za půl hodiny rozléváte do talířů.

Potřebujeme

  • 1 květák
  • 250 ml smetany
  • 400 ml vody
  • lanýžový olej (koupíte třeba v Kauflandu, v DeLuxe týdnech ho má i Lidl)
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka bílého pepře
  • semínka černuchy seté
  • čerstvý koriandr
  • celozrnný toastový chléb na krutony

 DSC_7676

Květák rozeberte na kousky. Nechejte si také mladé listy, které jsou uvnitř. Ty můžete také použít. Silný stonek nakrájejte na kousky.

Dejte vařit do osolené vody a uvařte doměkka. Uvařený květák rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte smetanu a pár kapek lanýžového oleje. Ještě promixujte.

Toastový chleba nakrájejte na malé kostičky a dejte opéct na plech do trouby. Pěkně dokřupava.

Nasekejte čerstvý koriandr.

Polévku podávejte s krutony, koriandrem a posypanou semínky černuchy.

Dobrou chuť přeje Elly.