fbpx
Dezerty,  Recepty

Zamilované vafle ze špaldové mouky. Nejen na Valentýna.

Bohyně Lenka mi půjčila nádhernou knížku. Napsala ji Signe Johansenová a jmenuje se HYGGE – Fenomén útulna. Podtitul zní „Tajemství šťastného severského života“. Četla se parádně, protože mě tohle téma dost zajímá. Je rozdělená na několik kapitol, o žití, bydlení, vaření. Proč jsou skandinávci tak spokojení. Co to je hygge. Líbilo se mi, že to, jak autorka popisuje „hygge“, tak mi z velké části připomíná žití u nás doma. A líbí se mi, že hygge je také dobré a poctivé domácí jídlo.

Zaujal mě recept na špaldové vafle, které jsem hned musela vyzkoušet. Jedny z nejlepších vaflí, které jsem jedla. Příjemná oříšková chuť a byly perfektně šťavnaté.

Potřebujete

  • 150 g jemných ovesných vloček Emco
  • 350 g bílé špaldové mouky Pernerka 
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 150 g Hery máslová příchuť
  • 100 ml vody
  • 250 g zakysané smetany
  • 200 ml ovesného nebo polotučného mléka
  • 4 vejce
  • trocha vanilkového extraktu nebo semínka z jedné vanilky

Ovesné vločky vysypejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte na 15 minut opéct do trouby, vyhřáté na 170 °C. To proto, aby měly lepší, lehce oříškovou chuť. Během pečení se rozvoní a ztmavnou.

Vyndejte z trouby, nechejte trochu vychladnout. Nasypejte do mixéru a rozmixujte na jemnou mouku.

Promíchejte ovesnou mouku se špaldovou, přidejte prášek do pečiva, cukr a sůl. Opět promíchejte. Přidejte zbylé, tekuté, suroviny.

Umíchejte velkou metlou. Vznikne husté těsto. Mě se zdálo husté až moc, takže jsem ještě přidala trochu ovesného mléka.

Těsto nechejte půl hodiny odpočívat. Já nechávám i déle, klidně přes noc v lednici, když chci dělat vafle ráno.

Těsto lijte do formy na vafle a opékejte dozlatova.

Podávejte s čímkoliv, co máte rádi a na co máte chuť.

TIP

Bílou špaldovou mouku můžete nahradit špaldovou celozrnnou, díky tomu budou mít vafle oříškovější příchuť. Já jsem použila celozrnnou a byly báječné!!!

Dobrou chuť přeje Elly.

 

Recept jsem zkoušela z knížky Hygge – fenomén útulna