fbpx
Dezerty,  Jaro,  Léto,  Oslavy

Mascarpone dvou barev

U nás doma nejsme líní se postavit do kuchyně a tak nějak narychlo vymyslet nějaký dezert. A z takových „rychlovek“ pak bývají ty nejoblíbenější kousky.

mascarpone3

Jako třeba tento dezert. Užívali jsme si s manželem víkend bez dětí a po výborném obědě (přiznám se, že už ani nevím co to bylo) se nám mlsně zachtělo dezertu. Na zmrzlinu ve zmrzlinovači bychom museli čekat, hotový dezert žádný. V lednici zásoba oblíbeného mascarpone.

Potřebujeme

  • 250 g mascarpone
  • 100 + 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mléčné nebo hořké čokolády
  • máslové nebo karamelové sušenky
  • mražené maliny nebo jahody
  • cukr moučka
  • třtinový cukr
  • vlašské ořechy a kousek čokolády na posypání

Práci si rozděláme v několika hrncích. Do jednoho nalijeme smetanu (200 ml), kterou přivedeme k varu, odstavíme z plotny a nalámeme do ní čokoládu.
Do druhého nasypeme maliny, klidně ještě zmražené a zasypeme trochou třinového cukru. Povaříme doměkka, řekla bych, že až do kašovita. Odstavíme z plotny. Maliny i čokoládu necháme vychladnout. S čokoládou občas promíchneme.

Mascarpone ochutíme trochou moučkového cukru, zalijeme 100 ml smetany a krátce našleháme. Ale opravdu jen krátce, než se hmota spojí a je nadýchaná. Při dlouhém šlehání by se v mascarpone mohly začít dělat hrudky.

mascarpone2
Připravíme si skleničky. Já jsem použila Ikea skleničky na whisky. A udělaly velkou parádu. Na dno rozdrtíme sušenky tak, aby bylo dno zakryté. Vyzkoušené mám karamelové Lotusky nebo máslová kolečka z Lidlu. Na sušenky dáme vrstvu našlehaného mascarpone. Tolik, aby nám v misce zbyla asi jedna třetina.

Na vrstvu bílého mascarpone dáme maliny, na ně nalijeme trochu čokolády se smetanou. Zase tolik, aby nám v hrnci zbyla asi polovina čokoládové směsi. Čokoládovou směs nalijeme do zbytku bílého našlehaného mascarpone a opět lehce prošleháme, aby se směsi spojily.

Na malé pánvičce osmahneme nasekané vlašské ořechy a posypeme jimi povrch dezertu. Můžeme přidat ještě trochu nasekané čokolády.

Necháme vychladit a potom si už je užíváme.

Dobrou hříšnou chuť přeje Alča.