fbpx
Pečivo,  Recepty

Výborná domácí focaccia – snadné italské pečivo

Oblíbené italské pečivo si snadno upečete doma. Podle našeho receptu, s použitím několika základních surovin a s trochou práce.

Poprvé jsem focacciu ochutnala ne v Itálii, ale v naší nejoblíbenější restauraci U Zvonu ve Valašském Meziříčí. Byla tak skvělá, že jsem si vyžebrala recept. Od té doby je stálicí v naší troubě 🙂

Když se u nás doma peče focaccia, voní po celém domě. Univerzální placaté pečivo, které stačí dochutit hrubou mořskou solí. Výborně chutná i plněná nebo posypaná bylinkami, olivami, rajčaty, cibulí, česnekem, sýrem… Fantazii se meze nekladou.

Její použití je mnohostrané. Když ji nakrájíte na pásky, tak se výborně přikusuje k salátu. Když kulatou focacciu rozkrojíte na čtyři výseče a prokrojíte, skvělé pečivo na sendvič nebo burger. Těsto, když ho vytáhnete na plechu do velice tenké podoby, může být i základem na pizzu.

Pro přípravu radím vybrat opravdu kvalitní suroviny. Tu nejlepší mouku, kterou znáte, kvalitní olivový olej, hrubou mořskou sůl. A nebudete zklamaní, to jsem si jistá.

Z uvedeného množství surovin jsem upekla dvě focaccie o rozměru 25 x 37.

DSC_7252

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 800 ml vlažné vody
  • jemná mořská sůl
  • olivový olej
  • hrubá mořská sůl

Postup

Droždí rozdrobíme do vlažné vody a necháme asi pět minut odstát. Nalijeme do mouky, kterou jsme ochutili asi lžičkou jemné mořské soli. Umícháme poměrně řídké těsto, které necháme hodinku kynout na teplém místě.

Připravíme si dva plechy, které vymázneme olivovým olejem. Těsto na ně rozdělíme na poloviny, malinko pocákáme olivovým olejem a prsty roztahujeme po celém plechu. Já jsem si prsty občas namočila v mouce, šlo to lépe.

Povrch těsta posypeme hrubou mořskou solí. Kdo chce vylepšovat, tak také bylinkami, olivami a čímkoliv jiným. Do focaccie se dají suroviny také zapéct. Dáme je pouze na polovinu těsta a druhou polovinou překryjeme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 220 – 250 °C, asi 20 – 30 minut, podle tloušťky focaccie.

Dobrou chuť přeje Elly.

DSC_7258