Grilování,  Hlavní jídla,  Léto,  Recepty,  Sezóna,  Testování

Tip na víkend: Hovězí karbanátky s červenou řepou

Víkendové dny jsou před námi a i když nemá být příliš hezky, tak se vám třeba povede nažhavit gril.

DSC_4838

Nám se to povede určitě, jedeme ke kamarádce na velkou grilovačku spojenou s pálením čarodějnic. Domlouváme se už dlouho, několikrát nám to nevyšlo, takže snad už konečně! Těším se moc. Kdyby bylo ošklivé počasí a nás by čekal víkend doma, stejně by nebyl problém grilovat. Máme totiž geniální LotusGrill, se kterým můžete grilovat třeba v pergole pod střechou. Je totiž bezkouřový.

Oblíbené karbanátky z hovězího masa tentokrát oživí červená řepa. Dodá jim zajímavou chuť, krásnou barvu a skvělou vůni. K tomu ještě tip na chutnou a snadnou přílohu.

DSC_4815

Nápad přidat do hovězího masa červenou řepu vznikl, když jsem přemýšlela nad tím, jak zužitkovat poslední dvě bulvy řepy, které se krčily v rohu lednice. A protože jsem zrovna vymýšlela a chystala maso na grilování, tak jsem syrovou řepu pokrájela k naloženému masu.

DSC_4832

Naložené maso s řepou jsem na druhý den pomlela a vytvořila z něj karbanátky, které jsme grilovali a podávali s grilovanými bramborami a česnekovo-koprovým dipem. Kombinace byla ještě lepší, než jsem čekala, a tak se s vámi o recept rozdělím.

Potřebujeme

  • 1 kg hovězího masa nakrájeného na kostky
  • 2 ks syrové červené řepy
  • 3 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • sůl a pepř
  • trocha oblíbeného grilovacího koření

pečené brambory

  • 1 kg brambor
  • trocha oleje
  • česnek
  • sladká paprika

česnekovo-koprový dip

  • 400 g kysané smetany
  • sůl a pepř
  • 3 stroužky česneku
  • několik stonků čerstvého kopru

DSC_4818

Postup

Den před grilováním si naložte maso. Kostky hovězího masa dejte do větší mísy a přidejte k nim oloupanou, na kousky nakrájenou červenou řepu. Přilijte asi tři lžíce oleje, na plátky nakrájený česnek a ochuťte solí, pepřem a oblíbeným grilovacím kořením. Já jsem použila směs indického koření, ale opravdu jen lehce.

Směs velice dobře promíchejte a nechejte v lednici do druhého dne. Ochucené maso umelte v mlýnku na maso a ihned z něj vytvarujte malé karbanátky.

karbosebohyne

Na přílohu si připravte dobře omyté brambory ve slupce. Rozkrojte je podélně na čtvrtiny a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Ne úplně doměkka, protože je budete ještě grilovat, takže se dopečou.

Uvařené brambory sceďte. Ve velké míse rozmíchejte olej s kořením – paprikou a pepřem. Přidejte brambory a promíchejte, aby se kousky brambor obalily ve směsi.

Takto připravené brambory dejte na gril upéct, až budou mít křupavou kůrku.

karbosebohyne2

Poslední, co si musíte připravit, je dip – hustá omáčka, do kterého budete namáčet brambory i karbanátky. Je to snadné, za pár minut máte hotovo.

Kysanou smetanu rozmíchejte s prolisovaným česnekem, koprem a trochou soli.

DSC_4820

Grilujte, pochutnávejte si, užívejte!

Krásné víkendové dny přeje Elly.

DSC_4828