fbpx
Dezerty,  Jaro,  Léto,  Párty

Tarte au citron – Francouzský citronový koláč

Rodinný recept od kamarádky z Francie je tu!

63d5a821c6_46149665_o2

Lehoučký a osvěžující koláč kde se snoubí kombinace křehkého těsta s kyselkavou příchutí citronové náplně a sladce obláčkový sníh.

Potřebujeme

na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • špetka cukru krupice
  • jeden žloutek
  • trochu vody (dle potřeby)

na náplň

  • 0,5l mléka
  • 40 g mouky
  • 75 g cukru krupice
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 4 vejce
  • 40 g cukru moučka
  • sůl

Ze surovin rychle zpracujeme těsto (nejlépe v robotu, aby se zbytečně nezahřívalo), a dáme 30 minut odpočívat do lednice.

Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu (průměr asi 30cm), propícháme vidličkou a dáme předpéct 10 minut do trouby předehřáté na 210°C

V kastrolku přivedem k varu mléko s nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme mouku a cukr a pořádně mícháme až směs trochu zhoustne, odstavíme z plamene, necháme chvilku zchládnout a přimícháme citronovou šťávu a žloutky.

Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 180°C asi 25 minut.

Z bílků trošku soli a cukru ušleháme pevný sníh, který navršíme na koláč a dáme do trouby, kterou stáhneme na 120°C na dalších 15 minut.

b90d0afcd7_46149876_o2

Et voilà ! Bon appétit Lenka a Radja