Dezerty,  Jaro,  Léto,  Párty

Tartaletky s mascarpone , jahodami a rybízovou tečkou

Inspirací k tomuto receptu mi byla úžasná cukrářka Claire Damon z des Gateaux et du Pain. Snoubí se tu nádherně křupavé těsto s jemným krémem a voňavými jahodami. Pomyslnou tečku tvoří kostičky želé ze šťávy z červeného rybízu.

Potřebujeme

Těsto

  • 125 g  másla (přímo z lednice)
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g mletých mandlí
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 žloutek

Krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka

Dále

  • jahody
  • jahodová nebo rybízová marmeláda
  • červený rybíz resp šťáva z něj
  • želatina v plátcích

IMG_9098

Postup

Všechny ingredience na těsto spolu rychle promícháme – nejlépe v robotu, aby těsto zbytečně neměklo od teplých rukou 🙂

Z těsta uděláme váleček , zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně hodinu odpočinout do lednice.

Po řádném odpočinu těsto vytáhneme a nakrájíme na kolečky. Ty potom vtlačíme do formiček na tartaletky nebo košíčky.

V troubě předehřáté na 175 °C  pečeme do růžova – přibližně 20 minut.

Necháme vychládnout a plníme krémem.

Ten vytvoříme velmi jednoduše. Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšleháme do tuha a poté zašleháme mascarpone.

Krém navrstvíme na košíčky.

Poklademe jahodami.

A nahoru dáme kostky z rybízového želé ( podle návodu na želatině smícháme ve správném poměru s rybízovou šťávou)

I když je recept malinko časově náročnější, tak rozhodně stojí za to! Kombinace chutí je úžasná.

Sladký den přeje ♪ Lenka