
Švestkové knedlíky s mákem a křupavou strouhankou
Když jsem si psala letní seznam toho, co chci o letošních prázdninách zažít s rodinou, ochutnat, navštívit, tak jsem nezapomněla na ovocné knedlíky. Meruňkové, jahodové nebo švestkové. To je fuk. Ale alespoň jednou za léto je chci doma uvařit.
Ovocné knedlíky jsou v mých očích takové totálně domácí, babičkovské, maminkovské. Dnes by se řeklo comfort food. Jídlo, které ve vás vytvoří ty nejkrásnější pocity, vzpomínky na dětství, pocit pohody.
Potřebujete
- 150 ml polotučného mléka
- 2 lžíce cukru moučka
- kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- 500-600 g polohrubé mouky
- špetka soli
na dokončení
- čerstvé švestky (nebo jiné ovoce)
na ozdobení
- co máte rádi: tvaroh, strouhanka, máslo, cukr, mák, perník…
Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Rozmíchejte v něm cukr a nadrobte droždí. V teple nechejte 15 minut odpočívat. Přidejte mouku, špetku soli, vejce. Nejprve přidejte jen 500 g mouky a podle potřeby přidávejte více, aby těsto nelepilo.
Pracujte ručně nebo v kuchyňském robotu a hotové těsto nechejte hodinu kynout. Poté rozdělte na 14 až 16 kousků, podle velikosti švestek. Každý kousek vyválejte na placku a zabalte do něj celou, vypeckovanou švestku. Pořádně uzavřete, uválejte pěkný knedlík a nechejte odpočívat na pomoučeném válu asi 15 minut.
Vařte v páře. Do hrnce dejte vodu, na ni cedník a ten vymažte olejem. Naskládejte do něj knedlíky, aby mezi sebou měly pěkné rozestupy, hodně vykynou. V páře se knedlíky budou vařit asi 20 až 25 minut.
Ihned podávejte, ozdobené podle chuti.
Dobrou chuť přeje Elly.
