Hlavní jídla,  Recepty

Sugo Bolognese neboli oblíbená boloňská omáčka



Italské recepty patří mezi mé nejoblíbenější a to hlavně ve všední dny. Protože těstoviny “po italsku”, ať už podle receptu nebo z hlavy, inspirované italským vařením, jsou většinou snadné a rychlé, o několika málo surovinách. Boloňská omáčka je však jiná. Aby se v ní rozvinuly všechny chutě a vůně, chce to čas.

S boloňskou omáčkou je to podobné jako třeba s pizzou. Nedá se říct, že přesně tenhle recept je ten jediný pravý. Liší se kuchař od kuchaře a ani v Itálii, kde se tahle omáčka narodila, nepřipravují všichni tuto omáčku stejně.

Jedné zásady se ale drží v Itálii téměř všichni. Boloňská omáčka se nepodává se špagetami. Když si ji však budete vařit doma, záleží na vás. My jsme použili linguine, dlouhé jako špagety, ale placaté, široké asi 4 mm těstoviny.

Maso by se mělo používat vepřové a k němu voňavá italská slanina – pancetta. Když však máte kvalitní a voňavou anglickou slaninu, vůbec nic jejím použitím nepokazíte.

DSC_0767.jpg (101 KB)

Potřebujete

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 100 g pancetty nebo anglické slaniny
  • 2 menší mrkve
  • kousek celeru (aby ho po nakrájení bylo zhruba stejně jako mrkve)
  • 1 cibule
  • 200 g pasírovaných rajčat, protlaku nebo drcených rajčat v plechovce
  • 2 dcl červeného vína
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olivový olej

Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli, celer i mrkev. Stejně tak slaninu.

bolo2.jpg (111 KB)

V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct připravenou zeleninu a slaninu.

bolo3.jpg (112 KB)

Opékejte, dokud není slanina lehce křupavá a cibule zlatavá.

DSC_0777.jpg (103 KB)

Přidejte maso a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

DSC_0778.jpg (96 KB)

Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Až se víno odpaří a v hrnci nezbyde žádná tekutina, tak se maso začne lehce připékat. Teď přidejte protlak nebo rajčata. 

Dolijte asi 3 dcl vody, přiklopte poklicí a vařte. Nejméně dvě hodiny, ideálně i čtyři, na velice mírnou teplotu.

Občas zkontrolujte, promíchejte, doplňte trochu vody, je-li potřeba. Naopak na konci vaření můžete zvýšit teplotu a chvíli dovařit bez poklice, pokud se vám zdá omáčka příliš řídká. Naposledy ochutnejte a dochuťte solí či pepřem.

DSC_0781.jpg (133 KB)

Podávejte s těstovinami, posypané nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.