fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Pomalý hrnec: Králík se smetanovou omáčkou

Pomalý hrnec bydlí v mé kuchyni teprve pár dní a už jsem na něm stihla vyzkoušet několik skvělých obědů a večeří. Postupně se o ně s vámi rozdělím, protože pomalý hrnec beru jako geniální vynález. Uvažovala jsem o jeho koupi dlouho a odkládala jsem ji tak dlouho, až mě oslovil s nabídkou spolupráce eshop Mámedoma.cz .

S radostí jsem na spolupráci kývla a tak se můžete těšit na spoustu receptů šitých na míru právě pro tohoto kuchyňského pomocníka. Vybrala jsem si bílého krasavce CrockPot Saute o objemu 5 l. Dostatečně velký pro naši rodinu a přiznám se bez mučení, že hlavní roli při mém výběru hrál vzhled hrnce. Protože mám dlouholetou zkušenost, že podobní pomocníci musí stát na lince. Když je před každým použitím budete hrabat ze spíže, kde mají místo za zavařeninami a pytlem brambor, tak je nebudete používat tolik, jako když je máte po ruce.

K dnešnímu dni už nám náš pomalý CrockPot uvařil výborný krůtí vývar a maso z krůtích stehen jsem použila na výborné podzimní jídlo, recept najdete tady. Jako první jsem v pomalém hrnci připravila hovězí kostky se zeleninou. Na receptu se pracuje. A naprosto úžasně skvělá byla králičí stehna, recept na ně najdete na následujících řádcích.

Potřebujete

  • 4 králičí stehna
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 300 ml smetany na vaření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • muškátový oříšek
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky

Králičí stehna omyjte, osušte. Lehce ochuťte solí a pepřem. Proč lehce? Při vaření v pomalém hrnci si jídla zachovávají mnohem více chuti, není proto potřeba tolik solit a kořenit. Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo špalíčky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Česnek oloupejte. Slaninu nakrájejte na kostičky nebo plátkovou slaninu na menší kousky.

Na dno nádoby pomalého hrnce dejte cibuli, petržel a mrkev, česnek. Na zeleninu dejte králičí stehna. Nakonec do hrnce dejte i slaninu.

Okořeňte čerstvým tymiánem. Přidejte 1 dcl vody.

Hrnec přikryjte poklicí. U mého hrnce je výběr z vyšší a nižší teploty. Zvolte tu nižší a nastavte 7 hodin. Za tuto dobu bude králičí maso hotové a výborné!

Ideální je, když si takhle králíka připravíte před spaním a ráno budete mít hotovo.

Hotové maso vyjměte ven z hrnce. V obyčejném hrnci na plotně rozpusťte máslo. Vmíchejte do něj hladkou mouku a zalijte oběma druhy smetany. Společně povařte deset minut. Přidejte obsah pomalého hrnce – šťávu z masa a obsah hrnce. Rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem. Společně ještě deset minut povařte. Podle chuti osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

Omáčku podávejte s masem a libovolnou přílohou. Ozdobit můžete opečenými plátky slaniny.

Dobrou chuť přeje Elly ve spolupráci s eshopem Mámedoma.cz.